Pyykkietikan valmistus kotona

Pyykkietikan valmistus kotona
Pyykkietikan valmistus kotona 

Pyykkietikka on luonnollinen, ympäristöystävällinen ja monikäyttöinen tuote, joka on suosittu erityisesti Pohjoismaissa. Se on etikan ja veden seos, johon voidaan lisätä eteerisiä öljyjä tai muita luonnollisia ainesosia tuoksumaailman luomiseksi. Pyykkietikkaa käytetään usein pesuaineen lisäaineena pesukoneessa ja sillä on monia etuja:

 1. Hajujen neutralointi: Pyykkietikka neutraloi epämiellyttäviä hajuja pyykissä, jättäen raikkaan ja puhtaan tuoksun.
 2. Luonnollinen pehmennin: Etikan happamuus auttaa pehmentämään vaatteita ilman synteettisiä kemikaaleja, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon perinteisille huuhteluaineille.
 3. Värien kirkastaja: Pyykkietikka auttaa säilyttämään vaatteiden värit kirkkaina ja estää niiden haalistumista.
 4. Kalkin ja saostumien poisto: Etikka auttaa poistamaan kalkkisaostumat pesukoneesta ja vaatteista, mikä parantaa pesutulosta ja koneen tehokkuutta.
 5. Allergiaystävällinen: Koska pyykkietikka ei sisällä keinotekoisia hajusteita tai väriaineita, se on hyvä vaihtoehto herkkäihoisille ja allergikoille. Lisäksi se on lempeä ja sopii monille eri materiaaleille, kuten puuvillalle, pellavalle ja synteettisille kuiduille.
 6. Ympäristöystävällinen: Pyykkietikka on biologisesti hajoava eikä sisällä haitallisia kemikaaleja, joten se on ympäristöystävällisempi vaihtoehto verrattuna moniin perinteisiin huuhteluaineisiin.

Pyykkietikkaa voidaan käyttää eri tavoin kodin puhdistuksessa. Sen lisäksi, että sitä käytetään pesukoneessa, voit käyttää sitä puhdistamaan ja desinfioimaan kodin pintoja, kuten kaakeleita, lattioita ja ikkunoita. Etikan happamuus tekee siitä tehokkaan puhdistusaineen, joka irrottaa likaa, rasvaa ja kalkkisaostumia.

On tärkeää huomata, että vaikka pyykkietikka on yleensä turvallista ja hellävaraista useimmille kankaille, sitä ei suositella käytettäväksi silkkivaatteiden tai villaisten tekstiilien kanssa, sillä etikka voi heikentää näiden materiaalien kuituja.

Pyykkietikan käyttö voi auttaa sinua vähentämään kemikaalien käyttöä kotitaloudessasi ja samalla säästää rahaa, koska voit valmistaa sitä itse edullisista ainesosista. Kokeilemalla erilaisia eteerisiä öljyjä tai luonnollisia ainesosia, voit löytää oman suosikkireseptisi ja nauttia raikkaista, puhtaista ja pehmeistä vaatteista luonnollisella tavalla.

Eteeriset öljyt vai luonnolliset ainesosat?

Eteeristen öljyjen ja yrttien käyttö pyykkietikassa tarjoaa erilaisia hyötyjä ja haittoja. Eteeriset öljyt ovat tiivistettyjä ja voimakastuoksuisia, mutta niiden hinta voi olla korkea ja aiheuttaa allergioita joillekin ihmisille. Yrtit ovat edullisempia ja helpommin saatavilla, mutta niiden tuoksu on miedompi ja niiden käyttö vaatii ylimääräisiä vaiheita, kuten infuusion ja siivilöinnin.

Valinta eteeristen öljyjen ja yrttien välillä pyykkietikan tuoksussa riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja budjetista. Eteeriset öljyt tarjoavat monipuolisen ja voimakkaan tuoksun, kun taas yrtit antavat luonnollisemman ja miedomman tuoksun. Kumpikin vaihtoehto on ympäristöystävällinen, joten kokeile molempia löytääksesi itsellesi sopivimman ratkaisun.

Valmistus käyttäen eteeristä öljyä tai hajustetta

Eteerisillä öljyillä hajustetun pyykkietikan valmistukseen seuraavat ainekset:

 • Etikka (esimerkiksi valkoviinietikka tai väritön etikka)
 • Vesi
 • Eteerinen öljy tai hajuste

Ohjeet:

 1. Mittaa etikka ja vesi suhteessa 1:1. Esimerkiksi 1 desilitra etikkaa ja 1 desilitra vettä. Voit säätää suhdetta haluamasi laimennuksen mukaan.
 2. Valitse haluamasi eteerinen öljy tai hajuste. Tämä vaihe on täysin valinnainen, mutta voit lisätä pyykkietikkaan miellyttävää tuoksua esimerkiksi laventeli-, sitruuna-, eukalyptus- tai teepuuöljyllä. Lisää noin 20-30 tippaa eteeristä öljyä tai hajustetta seokseen.
 3. Kaada seos pulloon tai kannuun, jossa on kansi tai suihkepää. Ravista hyvin, jotta ainekset sekoittuvat tasaisesti.
 4. Käyttö: Lisää noin 0,5-1 desilitraa pyykkietikkaa pesukoneen huuhteluainelokeroon pesuohjelman huuhteluvaiheessa. Määrä riippuu pyykin määrästä, kovuudesta ja hajuista. Voit säätää annostusta tarpeen mukaan.

Huomioita:

 • Jos sinulla on herkkä iho, kokeile ensin pieni määrä eteeristä öljyä tai hajustetta ja tarkkaile, aiheuttaako se ärsytystä.
 • Pyykkietikkaa ei suositella käytettäväksi silkkivaatteiden tai villaisten tekstiilien kanssa, sillä etikka voi heikentää näiden materiaalien kuituja.
 • Vaikka pyykkietikka sisältää etikkaa, sen ei pitäisi jättää vaatteisiin voimakasta etikan hajua, kun ne kuivuvat. Jos kuitenkin huomaat etikan hajun, voit kokeilla lisätä enemmän hajusteita tai vähentää etikan määrää seoksessa.

Valmistus käyttäen luonnollisia ainesosia: laventelin kukkia

Pyykkietikkaa voidaan valmistaa myös ilman eteerisiä öljyjä käyttäen ainoastaan luonnollisia ainesosia. Tässä esimerkissä käytämme laventelin kukkia. Tarvitset seuraavat ainekset:

 • Etikka (esimerkiksi valkoviinietikka tai väritön etikka)
 • Vesi
 • Kuivattuja laventelinkukkia

Ohjeet:

 1. Mittaa etikka ja vesi suhteessa 1:1. Esimerkiksi 1 desilitra etikkaa ja 1 desilitra vettä. Voit säätää suhdetta haluamasi laimennuksen mukaan.
 2. Laita kuivattuja laventelinkukkia lasipurkkiin ja kaada etikkaseos päälle niin, että kukat peittyvät.
 3. Sulje purkki tiiviisti ja anna seoksen infusoida vähintään 1-2 viikkoa pimeässä ja viileässä paikassa. Ravistele purkkia ajoittain.
 4. Siivilöi laventelinkukat pois etikkaseoksesta käyttämällä hienosilmäistä siivilää tai juustokangasta. Kaada infusoitunut etikkaseos pulloon tai kannuun, jossa on kansi tai suihkepää.
 5. Käyttö: Lisää noin 0,5-1 desilitraa laventelipyykkietikkaa pesukoneen huuhteluainelokeroon pesuohjelman huuhteluvaiheessa. Määrä riippuu pyykin määrästä, kovuudesta ja hajuista. Voit säätää annostusta tarpeen mukaan.

Huomioita:

 1. Jos sinulla on herkkä iho, kokeile ensin pieni määrä eteeristä öljyä tai hajustetta ja tarkkaile, aiheuttaako se ärsytystä.
 2. Pyykkietikkaa ei suositella käytettäväksi silkkivaatteiden tai villaisten tekstiilien kanssa, sillä etikka voi heikentää näiden materiaalien kuituja.
 3. Vaikka pyykkietikka sisältää etikkaa, sen ei pitäisi jättää vaatteisiin voimakasta etikan hajua, kun ne kuivuvat. Jos kuitenkin huomaat etikan hajun, voit kokeilla lisätä enemmän hajusteita tai vähentää etikan määrää seoksessa.
 4. Kun valmistat laventelipyykkietikkaa kuivatuilla laventelinkukilla, voit halutessasi lisätä muutaman tipan laventelin eteeristä öljyä seokseen ennen käyttöä, jotta saat voimakkaamman tuoksun.

Yrtit jotka sopivat pyykkietikan hajustamiseen

Monet yrtit sopivat hyvin pyykkietikan hajustamiseen, ja niillä voi luoda miellyttäviä ja luonnollisia tuoksuja. Tässä joitakin suosittuja yrttejä, joita voit käyttää pyykkietikan hajustamiseen:

 • Laventeli: Laventelin rauhoittava ja rentouttava tuoksu on erinomainen pyykkietikalle. Se auttaa neutraloimaan epämiellyttäviä hajuja ja jättää vaatteet raikkaiksi.
 • Rosmariini: Rosmariinin raikas ja aromaattinen tuoksu sopii hyvin pyykkietikkaan. Se voi myös auttaa kirkastamaan vaatteiden värejä.
 • Minttu: Mintun viilentävä ja virkistävä tuoksu tekee pyykkietikasta erityisen miellyttävän kesäaikaan.
 • Sitruunamelissa: Sitruunamelissan sitruksinen ja kevyt tuoksu antaa pyykkietikalle piristävän ja iloisen säväyksen.
 • Timjami: Timjamin mausteinen ja lämmin tuoksu sopii hyvin pyykkietikkaan, erityisesti kylmempien kuukausien aikana.
 • Kamomilla: Kamomillan mieto ja rauhoittava tuoksu tekee pyykkietikasta hellävaraisen ja rentouttavan, sopien erityisesti herkälle iholle ja allergikoille.
 • Salvia: Salvian voimakas ja maanläheinen tuoksu antaa pyykkietikalle syvyyttä ja intensiivisyyttä.

Voit myös yhdistellä eri yrttejä luodaksesi oman ainutlaatuisen tuoksumaailman pyykkietikkaasi. Muista käyttää kuivattuja yrttejä, jotta ne eivät pilaannu etikkaseoksessa. Kokeile erilaisia yhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi!

Yhteenveto

Pyykkietikka on helppo, ympäristöystävällinen ja edullinen tapa saada puhtaat, raikkaat ja pehmeät vaatteet ilman kemikaaleja. Omaa pyykkietikkaa valmistamalla voit vähentää kotitalouden kemikaalien käyttöä ja säästää rahaa. Lisäksi voit personoida pyykkietikan tuoksun käyttämällä erilaisia eteerisiä öljyjä tai luonnollisia ainesosia. Kokeile kotitekoista pyykkietikkaa ja nauti luonnollisen pyykinpesun eduista!