Valeriaana Uniapuna: Hyödyt, Käyttö ja Mahdolliset Haittavaikutukset

Valeriaana Uniapuna: Hyödyt, Käyttö ja Mahdolliset Haittavaikutukset
Valeriaanan hyödyt ja haitat unilääkkeenä.

Valeriaana on monivuotinen rohdoskasvi, jonka juurta on käytetty satojen vuosien ajan lääkinnällisiin tarkoituksiin. Yksi yleisimmistä käyttötarkoituksista on unen laadun parantaminen. Tässä artikkelissa käymme läpi valeriaanan hyödyt ja mahdolliset haittavaikutukset sekä annosteluohjeet, kun sitä käytetään uniapuna.

Valeriaanan käyttö unen edistämiseksi juontaa juurensa antiikin ajoista. Keskiajalla Euroopassa valeriaanaa suositeltiin hermostuneisuuden, ahdistuksen ja unettomuuden hoitoon. Nykypäivänä valeriaanaa käytetään yleisesti rauhoittavana yrttinä ja unenlaadun parantajana.

Miten Valeriaana Toimii?

Vaikka valeriaanan tarkkaa vaikutusmekanismia ei vielä täysin ymmärretä, uskotaan sen sisältämien kemikaalien, kuten valepotriattien, vaikuttavan aivojen GABA-järjestelmään. GABA on välittäjäaine, joka auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan. Valeriaana saattaa lisätä GABA:n määrää aivoissa, mikä voi johtaa rentoutumiseen ja parempaan uneen.

Valeriaanan vaikutusmekanismi on monimutkainen ja sitä ei vieläkään ymmärretä täysin. Vaikuttavat aineet ja niiden yhdistelmä saattavat kuitenkin vaikuttaa eri tavoin hermostoon, mikä selittää sen rauhoittavat ominaisuudet.

 • GABA-järjestelmä: Yksi tärkeimmistä vaikutusmekanismeista liittyy GABA-järjestelmään (gamma-aminovoihappo). GABA on tärkein inhiboiva välittäjäaine aivoissa, ja sillä on keskeinen rooli hermoston rauhoittamisessa. Tutkimukset osoittavat, että valeriaana voi lisätä GABA:n pitoisuutta synapsiraossa, mikä estää neuronien yliaktiivisuutta ja auttaa aivoja rauhoittumaan. Tämä voi selittää, miksi valeriaana auttaa joitakin ihmisiä tuntemaan olonsa rentoutuneemmaksi ja nukahtamaan helpommin.
 • Valepotriaatit: Valeriaanan juuresta on eristetty kemikaaleja, joita kutsutaan valepotriaateiksi. Uskotaan, että nämä kemikaalit vaikuttavat hermostoon rauhoittavasti ja niillä saattaa olla myös lihasrelaksanttisia vaikutuksia.
 • Adenosinireseptorit: Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että valeriaana saattaa vaikuttaa myös adenosinireseptoreihin. Adenosini on kemikaali, joka kertyy aivoihin päivän aikana ja aiheuttaa väsymystä. Valeriaanan vaikutus näihin reseptoreihin saattaa edistää unen tuloa.
 • Serotoniinijärjestelmä: On myös ehdotettu, että valeriaana voisi vaikuttaa serotoniinijärjestelmään, joka on tärkeä mielialan, ruokahalun ja unen säätelyssä. Tämän järjestelmän mahdollinen stimulointi voi myös auttaa edistämään parempaa unta.
 • Ionikanavat: Joissakin tutkimuksissa on esitetty, että valeriaana saattaa vaikuttaa tiettyihin ionikanaviin neuronien solukalvolla, mikä voi edistää solujen hyperpolarisaatiota ja rauhoittaa hermostoa.

On tärkeää huomata, että vaikka valeriaanan vaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, sen tarkka vaikutusmekanismi ja kaikki mahdolliset yhdisteet, jotka vaikuttavat hermostoon, eivät ole vielä selvillä. Lisäksi valeriaanan vaikutus voi vaihdella yksilöllisesti, minkä vuoksi se ei välttämättä ole yhtä tehokas kaikille.

Annostus ja Käyttöohjeet

Valeriaanan käyttöä unihäiriöiden hoidossa on tutkittu laajasti, ja sen on osoitettu olevan tehokas monille ihmisille. Kuitenkin, kuten kaikkien lääkkeiden ja luontaistuotteiden kohdalla, on tärkeää noudattaa suositeltuja annostusohjeita saavuttaakseen parhaat tulokset ja välttääkseen mahdolliset haittavaikutukset.

Muodot ja Valmisteet

Valeriaanaa on saatavana monissa muodoissa, kuten:

 • Kapselit ja tabletit
 • Uutteet ja tippa
 • Teevalmisteet
 • Jauheet

Suositeltu Annostus

Annostus voi vaihdella tuotemerkin, muodon ja valeriaanauutteen pitoisuuden mukaan. On tärkeää aina tarkistaa tuotteen etiketti ja noudattaa valmistajan annostusohjeita. Yleisesti ottaen:

 • Kapselit ja tabletit: Ota noin tunti ennen nukkumaanmenoa.
 • Uutteet: Seuraa valmistajan ohjeita ja ota noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Tee: Yksi teepussi tai annostus kuivattua valeriaananjuurta kaadetaan kiehuvaan veteen ja annetaan hautua. Juo noin tunti ennen nukkumaanmenoa.

Käytön kesto

Vaikka valeriaana on yleensä turvallista lyhytaikaiseen käyttöön, on suositeltavaa noudattaa jatkuvaa käyttöä enintään useita viikkoja kerrallaan, minkä jälkeen tulisi pitää tauko.

Vasta-aiheet ja Varotoimenpiteet:

 • Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi välttää valeriaanan käyttöä ellei lääkäri toisin määrää.
 • Valeriaana voi vaikuttaa muiden lääkkeiden vaikutukseen, joten on tärkeää keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa mahdollisista yhteisvaikutuksista.

Mahdolliset Yliannostuksen Oireet

Suurina annoksina valeriaana voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Jos epäilet yliannostusta tai sinulla on haittavaikutuksia, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.

Muista aina noudattaa valmistajan annostus- ja käyttöohjeita ja kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen ennen valeriaanan tai minkä tahansa muun lisäravinteen käyttöä.

Mahdolliset Haittavaikutukset

Vaikka valeriaanaa pidetään yleensä turvallisena monille aikuisille, joillakin ihmisillä saattaa olla haittavaikutuksia. On tärkeää olla tietoinen näistä mahdollisista haittavaikutuksista ja hakeutua lääkärin hoitoon, jos ne ovat vakavia tai jatkuvat pitkään.

 • Päänsärky: Jotkut ihmiset saattavat kokea päänsärkyä valeriaanan käytön yhteydessä.
 • Maha- ja ruoansulatusvaivat: Mahakipu, pahoinvointi ja ruoansulatusongelmat ovat mahdollisia haittavaikutuksia.
 • Uneliaisuus ja väsymys: Vaikka valeriaanaa käytetäänkin usein unen edistämiseen, se voi joillakin ihmisillä aiheuttaa liiallista uneliaisuutta myös päiväsaikaan.
 • Huimaus: Joissakin tapauksissa valeriaanan käyttö voi aiheuttaa huimausta, erityisesti suurina annoksina.
 • Sydämentykytys: Vaikka se on harvinaista, jotkut ihmiset ovat raportoineet sydämentykytystä valeriaanan käytön yhteydessä.
 • Mielialan muutokset: Harvinaisissa tapauksissa valeriaana voi aiheuttaa mielialan muutoksia, kuten ahdistuneisuutta tai hermostuneisuutta.
 • Kuiva suu: Jotkut valeriaanaa käyttävät ovat raportoineet kuivan suun tunteesta.
 • Näköhäiriöt: Eräät käyttäjät ovat kokeneet näköhäiriöitä, kuten sumeaa näköä.
 • Yliherkkyysreaktiot: Kuten minkä tahansa muun tuotteen kohdalla, valeriaanaan voi liittyä allergisia reaktioita joillakin ihmisillä, kuten ihottumaa, kutinaa tai hengitysvaikeuksia.

Jos koet näitä tai muita haittavaikutuksia, on tärkeää lopettaa valeriaanan käyttö ja kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. On myös suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa ennen valeriaanan tai minkä tahansa muun lisäravinteen aloittamista, varsinkin jos käytät muita lääkkeitä tai sinulla on olemassa olevia terveydellisiä ongelmia.

Lopuksi

Valeriaana voi olla tehokas keino parantaa unen laatua monille ihmisille. Kuten minkä tahansa lisäravinteen tai lääkkeen kanssa, on tärkeää keskustella lääkärisi kanssa ennen valeriaanan käyttöä, varsinkin jos otat muita lääkkeitä tai sinulla on terveysongelmia.