Miten tehdään Provencen yrttiseos

Miten tehdään Provencen yrttiseos
Miten tehdään Provencen yrttiseos

Provencen yrttiseos, tunnettu myös nimellä Herbes de Provence, on suosittu mauste, joka kotoisin Ranskan Provencen alueelta. Tämä aromikas yrttiseos antaa ruoalle herkullisen ja monipuolisen maun, joka on tunnusomaista Välimeren keittiölle. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit tehdä oman Provencen yrttiseoksen kotona, jotta voit lisätä sen ainutlaatuista makua liha-, kala-, vihannes- ja keittoruokiin.

Tarvikkeet

Valmistele yrtit

Hanki tarvittavat kuivatut yrtit: rosmariini, timjami, oregano, basilika, laventeli, salvia, persilja ja meirami. Voit ostaa valmiiksi kuivattuja yrttejä kaupasta tai kuivata omia yrttejäsi itse. Jos päätät kuivata omat yrtit, varmista, että ne ovat täysin kuivia, ennen kuin käytät niitä yrttiseoksessa, jotta ne eivät aiheuta homeen muodostumista seoksessa.

Mittaa yrtit

Mittaa kunkin yrtin määrä sekoitusastiaan. Tavallinen mittasuhteet Provencen yrttiseokselle ovat seuraavat:

 • 2 rkl kuivattua rosmariinia
 • 2 rkl kuivattua timjamia
 • 2 rkl kuivattua oreganoa
 • 2 rkl kuivattua basilikaa
 • 1 rkl kuivattua laventelia
 • 1 rkl kuivattua salviaa
 • 1 rkl kuivattua persiljaa
 • 1 rkl kuivattua majoraania

Voit halutessasi säätää yrttien määriä makusi mukaan, mutta pidä mielessä, että laventeli on voimakkaan makuinen yrtti, joten sitä kannattaa käyttää maltillisesti.

Sekoita yrtit

Sekoita kaikki kuivatut yrtit huolellisesti yhteen sekoitusastiassa. Varmista, että seos on tasainen, jotta saat tasaisen maun kaikkiin ruokiin, joihin käytät yrttiseosta.

Säilytä yrttiseos

Siirrä valmis yrttiseos ilmatiiviiseen purkkiin tai astiaan. Säilytä se kuivassa ja viileässä paikassa, jotta yrttien maku säilyy mahdollisimman pitkään. On suositeltavaa käyttää yrttiseosta 6-12 kuukauden sisällä sen valmistuksesta, jotta sen maku pysyy mahdollisimman voimakkaana ja tuoreena.

Käytä yrttiseosta ruoanlaitossa

Nyt kun sinulla on valmis Provencen yrttiseos, voit käyttää sitä monipuolisesti ruoanlaitossa. Kokeile lisätä sitä liha-, kala- tai vihannesruokiin antamaan niille herkullisen Välimerellisen maun. Voit esimerkiksi hieroa seosta lihan pintaan ennen paistamista tai grilliä, ripotella sitä kalan päälle ennen uunissa kypsentämistä tai sekoittaa sitä oliiviöljyn kanssa ja levittää vihannesten päälle ennen paistamista.

Variaatiot

Provencen yrttiseoksen muunnelmat voivat vaihdella sen mukaan, mistä maasta tai alueelta ne ovat peräisin, tai valmistajan ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Perinteinen Provencen yrttiseos sisältää yleensä seuraavat yrtit: rosmariini, timjami, oregano, basilika, laventeli, salvia, persilja ja majoraani. Kuitenkin, erilaisia muunnelmia voi löytyä, ja niitä voi kokeilla oman maun mukaan:

 • Laventeliton seos: Joissakin muunnelmissa saatetaan jättää laventeli pois, koska sen maku on voimakas ja ei ole kaikkien mieleen. Tällöin seos saa enemmän yleismausteisen profiilin, jota voi käyttää laajemmin erilaisten ruokien maustamiseen.
 • Lisätty fennelinsiemen: Fennelinsiemenillä on makea ja aniksenomainen maku, joka sopii hyvin moniin Välimeren ruokiin. Voit lisätä 1-2 teelusikallista jauhettuja fennelinsiemeniä perinteiseen yrttiseokseen saadaksesi erilaisen maun.
 • Sitruunankuori: Sitruunankuori antaa seokselle raikkaan ja sitruksisen vivahteen, joka sopii erityisen hyvin kalan ja vihannesten maustamiseen. Voit lisätä 1-2 teelusikallista kuivattua sitruunankuorta yrttiseokseen.
 • Sarviapila: Sarviapilan lehdet ovat yleinen mauste intialaisessa ja Lähi-idän keittiössä, ja niitä voi lisätä Provencen yrttiseokseen tuomaan mukanaan mausteisen ja hieman katkeran vivahteen. Lisää 1-2 teelusikallista kuivattua sarviapilaa seokseen.
 • Minttu: Mintun lisääminen yrttiseokseen antaa sille raikkaan ja viilentävän maun, joka sopii hyvin esimerkiksi lammasruokiin. Lisää 1-2 rkl kuivattua minttua perinteiseen yrttiseokseen.

Muista, että Provencen yrttiseoksen muunnelmat ovat rajattomat, ja voit räätälöidä seoksen oman makusi mukaan lisäämällä, poistamalla tai vaihtamalla yrttejä. Kokeile eri yhdistelmiä löytääksesi oman suosikkisi ja lisätäksesi ainutlaatuista makua ruokiisi.

Käyttö

Provencen yrttiseos on monipuolinen mauste, jota voidaan käyttää monenlaisten ruokien valmistuksessa. Se antaa ruoalle herkullisen Välimerellisen maun ja sopii erinomaisesti yhteen erilaisten ainesosien kanssa. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, mihin Provencen yrttiseosta voi käyttää:

 • Liha: Käytä yrttiseosta marinadeissa tai hiero sitä suoraan lihan pintaan ennen paistamista, grilliä tai uunissa kypsentämistä. Se sopii erityisen hyvin naudan-, lampaan- ja siipikarjan maustamiseen.
 • Kala ja äyriäiset: Ripottele yrttiseosta kalan tai äyriäisten päälle ennen paistamista, grilliä tai uunissa kypsentämistä. Se antaa ruoalle herkullisen maun ja sopii erityisen hyvin valkoisen kalan, lohen ja katkarapujen kanssa.
 • Vihannekset: Sekoita yrttiseosta oliiviöljyn kanssa ja levitä se vihannesten päälle ennen paistamista, grillaamista tai uunissa kypsentämistä. Se sopii erityisen hyvin kesäkurpitsan, munakoison, tomaattien ja paprikoiden maustamiseen.
 • Keitot ja padat: Lisää yrttiseosta keittoihin, kuten minestroneen, tai pataruokiin, kuten kanapataan, antamaan niille lisää makua ja syvyyttä.
 • Pastakastikkeet: Ripottele yrttiseosta tomaattipohjaisten tai kermapohjaisten pastakastikkeiden päälle antamaan niille lisää makua.
 • Munaruoat: Käytä yrttiseosta maustamaan munakokkelia, frittataa tai quichea.
 • Pizzat ja leivonnaiset: Ripottele yrttiseosta pizzan päälle tai sekoita sitä leivonnaisten taikinaan, kuten focacciaan, antamaan niille lisää makua.
 • Perunat: Lisää yrttiseosta perunoiden päälle ennen paistamista, keittämistä tai uunissa kypsentämistä.
 • Salaatit: Ripottele yrttiseosta salaatin päälle tai sekoita sitä salaattikastikkeeseen antamaan sille lisää makua.
 • Maustevoin valmistus: Sekoita yrttiseosta huoneenlämpöiseen voihin ja anna sen levätä muutaman tunnin ajan jääkaapissa, jotta maut imeytyvät. Tämä maustettu voi sopii erinomaisesti paahdetun leivän, perunoiden tai vihannesten päälle.

Kuten näet, Provencen yrttiseosta voi käyttää monin eri tavoin ruoanlaitossa. Kokeile rohkeasti lisätä sitä erilaisiin ruokiin ja kokeilla uusia yhdistelmiä. Tämä herkullinen ja monipuolinen mauste tuo Välimeren tunnelman keittiöösi ja rikastuttaa ruokakokemuksiasi.

Yhteenveto

Provencen yrttiseoksen valmistus kotona on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden räätälöidä seoksen makua omien mieltymystesi mukaan. Tämä herkullinen ja monipuolinen mauste sopii monenlaisiin ruokiin, ja sen valmistaminen itse takaa tuoreuden ja parhaan mahdollisen maun. Kokeile valmistaa oma Provencen yrttiseoksesi ja nauti sen tuomasta makuelämyksestä Välimeren keittiössä.