15 asiaa, jotka voit valmistaa laventelista

15 asiaa, jotka voit valmistaa laventelista
15 asiaa, jotka voit valmistaa laventelista

Laventeli, tuo kesän tuoksuinen, purppuranvärinen kasvi, ei ole vain esteettisesti kaunis. Se on monipuolinen kasvi, jonka kukat, varret ja lehdet voidaan hyödyntää mitä moninaisimmissa asioissa. Tässä esitellään 15 mielenkiintoista tapaa hyödyntää laventelia.

Laventelihunaja: Hunaja infusoituna laventelilla on herkullinen lisä teehen tai leivonnaisiin. Lisää laventelin kukkia lasipurkilliseen hunajaa ja anna seistä pari viikkoa. Laventeli antaa hunajalle hienostuneen, kukkaisen vivahteen.

Laventelisaippua: Saippuan valmistus laventelista on helpompaa kuin luuletkaan. Voit ostaa saippuapohjaa, lisätä laventeliöljyä tuoksun aikaansaamiseksi ja käyttää kuivattuja laventelin kukkia saippuan sisällä. Laventelisaippua on ihana lahja ja se myös hoitaa ja rauhoittaa ihoa.

Laventelisokeri: Laventelisokeri on ihana lisä leivonnaisille tai kesäisille cocktaileille. Sekoita sokeriin kuivattuja laventelin kukkia ja anna sen infusoitua muutaman päivän ajan. Laventelisokeri tuo makuun raikkaan ja kukkaisen säväyksen.

Laventelitee: Laventeli on rauhoittava yrtti, ja sen kukkia voidaan käyttää teen valmistuksessa. Laventelitee auttaa rentoutumaan ja se voi helpottaa nukahtamista.

Laventeliöljy: Laventeliöljyä voidaan käyttää aromaterapiassa, ihonhoidossa ja jopa hiustenhoidossa. Voit valmistaa öljyn itse infusoimalla laventelin kukkia kantajaöljyyn, kuten oliivi- tai manteliöljyyn.

Laventelisuihke: Laventelisuihke on loistava luonnollinen ilmanraikastin. Lisää vain vettä ja laventeliöljyä suihkepulloon. Suihkeen voi suihkauttaa ilman parantamiseksi tai vaikkapa tyynyyn ennen nukkumaanmenoa.

Laventelin kuivakukat: Kuivatut laventelin kukat sopivat loistavasti koristeluun tai tuoksupusseihin. Voit ripustaa kukkakimpun kuivumaan ylösalaisin ja käyttää sitä myöhemmin.

Laventelijauhe: Kuivatut laventelin kukat voidaan jauhaa hienoksi jauheeksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi leivonnassa tai luonnonmukaisena hyönteiskarkotteena. Jauheen avulla saadaan käyttöön laventelin voimakas tuoksu ja eteeriset öljyt.

Laventelikylpysuola: Kylpysuolaa valmistetaan sekoittamalla Epsom-suolaa, merisuolaa, kuivattuja laventelin kukkia ja laventeliöljyä. Kylpyyn lisätty laventelikylpysuola auttaa rentoutumaan, ja laventeliöljyn tuoksu voi auttaa lievittämään stressiä.

Laventelikynttilät: Laventelikynttilät levittävät ympärilleen rentouttavaa tuoksua ja luovat kodikkaan tunnelman. Kynttilävahaan lisätään laventeliöljyä ja ehkä ripaus kuivattuja laventelin kukkia, ja näin saadaan luotua käsintehtyjä kynttilöitä.

Laventelivinegretti: Kokeile jotain uutta ja lisää laventelia salaatinkastikkeisiin. Sekoita oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, hunajaa, sitruunamehua ja laventelia luodaksesi upean, tuoksuvan vinegretin.

Laventelijäätelö: Laventelijäätelö on yllättävä ja virkistävä jälkiruoka. Laventelin kukat infusoidaan maitoon, joka sitten sekoitetaan jäätelön muihin ainesosiin. Lopputulos on ainutlaatuinen, kukkainen makuelämys.

Laventelipotpourri: Potpourri on sekoitus kuivattuja kukkia ja muita ainesosia, joka levittää miellyttävää tuoksua ympärilleen. Lisäämällä laventelia seokseen saat luotua rentouttavan ja rauhoittavan ilmapiirin kotiisi.

Laventelimauste: Kuivatut laventelin kukat voidaan jauhaa mausteeksi, jota voidaan käyttää liharuokien tai kalojen maustamiseen. Laventeli lisää ruokiin mielenkiintoisen, hienostuneen aromin.

Laventelinkukkavesi: Laventelinkukkavesi on virkistävä kasvosuihke, joka auttaa pitämään ihon kosteutettuna ja rauhoittaa auringossa oleskelun jälkeen. Laventelinkukkavettä voi tehdä itse keittämällä laventelin kukkia vedessä ja siivilöimällä ne pois.

Näiden ideoiden avulla voit ottaa laventelin osaksi arkeasi monipuolisesti. Laventeli on arvokas kasvi, joka tarjoaa paitsi kauneutta ja tuoksua, myös hyödyllisiä ominaisuuksia.

Hyödynnä laventelin rauhoittavat ja virkistävät ominaisuudet kotisi tunnelman parantamiseen, ihon ja hiusten hoitoon, kulinaristisiin kokeiluihin ja paljon muuhun. Voit tehdä itse monia tuotteita tai antaa niitä lahjaksi ystäville ja perheelle.

Tutki laventelin maailmaa rohkeasti ja kokeile uusia reseptejä ja valmistustapoja. Laventeli tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luoda uusia, inspiroivia ja hyvää tekeviä tuotteita. Hyödynnä tämä ihana ja monikäyttöinen kasvi, ja ota laventeli osaksi arkeasi.