Suopursu - Soiden kaunis ja aromaattinen kukka

Suopursu on ikivihreä kasvi, jota on käytetty kansanlääkinnässä yskän- ja kipulääkkeenä. Hyönteiskarkottaja ja saunan tuoksu.

Suopursu - Soiden kaunis ja aromaattinen kukka

Suopursu (Ledum palustre) on Suomen luonnossa kasvava, ikivihreä pensas, joka kuuluu kanervakasvien heimoon. Se on yleinen varsinkin Pohjois-Suomessa, missä se kasvaa suolla ja rämeillä. Suopursun kukat ovat valkoisia ja niistä leviää voimakas tuoksu. Pensaan lehdet ovat pitkänomaiset ja niiden alapinta on karvainen.

Suopursun käyttö mausteena ja ruoanlaitossa

Suopursu on lievästi myrkyllinen ja sen käyttöä ravintona tulee välttää.

Suopursun käyttö kansanlääkinnässä ja lääketieteessä

Suopursulla on pitkä historia kansanlääkinnässä. Sitä on käytetty muun muassa yskänlääkkeenä, kipulääkkeenä ja antiseptisenä aineena. Suopursun lehdet ja kukat sisältävät eteerisiä öljyjä, joilla on tulehdusta lievittäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia. Suopursu-uute on perinteisesti käytetty haavojen ja ihovaurioiden hoitoon, sillä sen uskotaan edistävän paranemista ja estävän infektioita.

Suopursun käytössä lääkinnällisiin tarkoituksiin on kuitenkin syytä noudattaa varovaisuutta, sillä sen sisältämät aineet voivat olla myrkyllisiä suurina annoksina. On suositeltavaa konsultoida ammattilaista ennen suopursun käyttöä lääkinnällisissä tarkoituksissa.

Muita mahdollisia käyttötarkoituksia

Suopursun eteeristen öljyjen hyönteiskarkottavat ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan luonnonmukaisen torjunta-aineen. Voit valmistaa itse suopursusta hyönteiskarkotetta sekoittamalla muutaman tipan suopursuöljyä veteen tai neutraaliin voiteeseen. Tämä karkottaa hyttyset, punkit ja muut hyönteiset tehokkaasti.

Suopursua voidaan käyttää myös saunan tuoksuna. Voit lisätä muutaman tipan suopursuöljyä saunaveteen tai kiehuttaa suopursun lehtiä ja kukkia saunassa. Tämä antaa saunalle miellyttävän, raikkaan tuoksun ja voi auttaa rentoutumaan.

Suopursun lyhyt historia

Suopursun käyttö on tunnettu Suomessa jo vuosisatojen ajan. Suopursun käyttöä kansanlääkinnässä on dokumentoitu ainakin 1700-luvulta lähtien, ja se on ollut osa suomalaista perinnetietoutta. Sitä on käytetty esimerkiksi muun muassa lääkkeenä reuman ja ihotautien hoitoon.

Yhteenveto

Kansanlääkinnässä suopursua on käytetty yskänlääkkeenä, kipulääkkeenä ja haavojen hoitoon, ja nykyaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että sillä voi olla myös muita terveydellisiä vaikutuksia. Suopursu on lievästi myrkyllinen ja käyttöön liittyy varoituksia.