Sitruunamelissa - rauhoittaa ja maustaa

Sitruunamelissa - rauhoittaa ja maustaa
Sitruunamelissa - rauhoittaa ja maustaa

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) on monivuotinen yrtti, joka kuuluu minttukasvien (Lamiaceae) heimoon. Se on kotoisin Itä-Euroopasta ja Välimeren alueelta, mutta nykyään sitä kasvatetaan laajalti ympäri maailmaa puutarhoissa ja rohdoskasvina.

Sitruunamelissa kasvaa jopa 70-150 cm korkeaksi ja sillä on haarautuva, pystykasvuinen varsi. Kasvin lehdet ovat vastakkain, soikeat tai sydämenmuotoiset, tummanvihreät ja niissä on hieno karvapeite. Lehtien reunat ovat sahalaitaiset ja ne kasvavat 3-5 cm pitkiksi ja 2-4 cm leveiksi. Lehdet ovat tunnettuja niiden voimakkaasta sitruunan tuoksusta, joka vapautuu erityisesti lehtiä hangattaessa tai murskattaessa.

Kesäkuusta elokuuhun sitruunamelissa kukkii pienin, vaaleankeltaisin tai valkoisin kukin. Kukat ovat kaksineuvoisia ja ne keräävät runsaasti pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja kimalaisia. Kukkien jälkeen kasvi tuottaa pienen, neljäosaisen hedelmän, joka sisältää siemeniä.

Sitruunamelissan viljely on melko helppoa, ja se sopeutuu hyvin monenlaisiin olosuhteisiin. Se viihtyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla ja hyvin valutetussa, hieman kosteassa maaperässä. Kasvi voi kestää jonkin verran kuivuutta, mutta säännöllinen kastelu on suositeltavaa erityisesti kuivina kesinä. Sitruunamelissa leviää juuriversojen kautta ja voi muodostaa tiheitä kasvustoja, joten sen leviämistä kannattaa rajoittaa tarvittaessa.

Sitruunamelissa on monikäyttöinen yrtti, joka on arvostettu sen raikkaan sitruunan tuoksun ja maun, sekä sen lääkinnällisten ja terveydellisten ominaisuuksien vuoksi. Sen lehtiä voidaan käyttää raaka-aineena erilaisissa ruoanlaitto- ja lääkinnällisissä sovelluksissa, kuten teessä, salaateissa, keitoissa, kastikkeissa, leivonnaisissa ja juomissa.

Sitruunamelissan käyttö mausteena ja ruoanlaitossa

Sitruunamelissa on erinomainen mauste, jota voidaan käyttää monissa erilaisissa ruoissa. Sen raikas sitruunan maku ja tuoksu sopivat erityisen hyvin kala- ja äyriäisruokiin, salaatteihin, keittoihin ja kastikkeisiin. Sitruunamelissaa voidaan lisätä myös teehen, limonadeihin ja muihin juomiin, sekä käyttää leivonnaisten, jäätelön ja jogurtin maustamiseen.

Lehdet voidaan käyttää tuoreina tai kuivattuina. Tuoreet lehdet ovat maultaan voimakkaampia ja niissä on enemmän aromia, mutta kuivatut lehdet säilyvät pidempään. Sitruunamelissan maku voi muuttua hieman katkeraksi, jos sitä kuumennetaan liikaa, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa.

Sitruunamelissan käyttö ruoanlaitossa on monipuolista ja se tuo raikkautta erilaisiin ruokiin. Tässä joitakin esimerkkejä siitä, kuinka sitruunamelissaa voidaan hyödyntää ruoanlaitossa:

 1. Salaatit: Sitruunamelissan lehdet sopivat erinomaisesti erilaisiin vihersalaatteihin, hedelmäsalaatteihin ja pastasalaatteihin. Niiden raikas sitruunan maku ja tuoksu antavat ruoalle uutta ulottuvuutta.
 2. Keitot ja kastikkeet: Voit lisätä hienonnettua sitruunamelissaa keittoihin ja kastikkeisiin, erityisesti kalapohjaisiin tai kasviskeittoihin. Se tuo ruokaan kevyttä, sitruunaista makua.
 3. Kalaruoat: Sitruunamelissa sopii erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien maustamiseen. Voit esimerkiksi hienontaa sitruunamelissaa kalafileiden päälle tai lisätä sitä kastikkeisiin ja marinadeihin.
 4. Jälkiruoat ja leivonnaiset: Sitruunamelissaa voidaan käyttää leivonnaisten, kuten kakkujen, muffinssien, pikkuleipien ja piirakoiden maustamiseen. Voit esimerkiksi lisätä sitä sitruunakakun taikinaan tai raparperipiirakan päälle.
 5. Juomat: Sitruunamelissan lehdet ovat erinomainen lisä erilaisiin juomiin, kuten teehen, limonadeihin, mehuihin ja smoothieihin. Voit tehdä esimerkiksi raikasta sitruunamelissateetä, joka rentouttaa ja virkistää.
 6. Marinadit ja öljyt: Voit tehdä sitruunamelissalla maustettua öljyä tai marinadia, joka sopii erinomaisesti lihan, kalan tai vihannesten maustamiseen. Sekoita esimerkiksi oliiviöljyä, sitruunamehua, hienonnettua sitruunamelissaa, valkosipulia ja mausteita keskenään.
 7. Jogurtti ja jäätelö: Voit lisätä hienonnettua sitruunamelissaa jogurttiin, rahkaan tai jäätelöön tuomaan makua ja raikkautta. Kokeile vaikkapa sitruunamelissalla maustettua jogurttia marjojen kanssa aamupalaksi tai välipalaksi.

Näiden esimerkkien lisäksi voit kokeilla lisätä sitruunamelissaa erilaisiin ruokiin ja juomiin oman mieltymyksesi mukaan. Muista kuitenkin, että sitruunamelissan maku voi muuttua katkeraksi, jos sitä kuumennetaan liikaa. Siksi on suositeltavaa lisätä sitruunamelissa ruokaan vasta loppuvaiheessa tai käyttää sitä koristeena, jotta sen herkkä maku ja tuoksu säilyvät parhaiten.

Sitruunamelissan käyttöä ruoanlaitossa kannattaa lähestyä kokeilun kautta. Voit esimerkiksi aloittaa lisäämällä pienen määrän hienonnettua sitruunamelissaa ruokaan ja lisätä tarvittaessa, jotta saat juuri haluamasi sitruunan vivahteen. Muista, että tuore sitruunamelissa on voimakkaampi maku kuin kuivattu, joten sitä kannattaa käyttää maltillisesti.

Lopuksi, sitruunamelissan lisäksi voit kokeilla muitakin yrttejä, jotka sopivat hyvin sitruunan makuisiin ruokiin. Esimerkiksi sitruunatimjami, sitruunaruoho ja sitruunaverbena ovat muita vaihtoehtoja, joita voit käyttää ruoanlaitossa tuomaan sitruunaista makua ja raikkautta.

Kaiken kaikkiaan sitruunamelissan käyttö ruoanlaitossa on helppoa ja monipuolista. Sen raikas sitruunan maku ja tuoksu sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin ja juomiin, ja se voi olla erinomainen lisä monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon. Kokeilemalla erilaisia reseptejä ja yhdistelmiä voit löytää uusia tapoja nauttia tästä ihanasta yrtistä ja sen hyödyistä.

Sitruunamelissan käyttö rohdoksena ja lääketieteessä

Sitruunamelissalla on monia terveysvaikutuksia, ja sitä onkin käytetty perinteisessä lääkinnässä jo vuosisatojen ajan. Sen arvellaan muun muassa rauhoittavan hermostoa, lievittävän stressiä ja ahdistusta, parantavan unen laatua, helpottavan ruuansulatusvaivoja ja lievittävän kipua. Sitruunamelissan on myös todettu toimivan antioksidanttina, antibakteerisena ja antiviraalisena aineena, minkä vuoksi sitä on käytetty haavojen hoitoon ja infektioiden torjuntaan.

Sitruunamelissaa käytetään erilaisten rohdosvalmisteiden, kuten teeinfuusioiden, tinktuurien, eteeristen öljyjen ja voiteiden valmistuksessa. Nämä valmisteet voidaan ottaa sisäisesti tai levittää iholle, riippuen hoidettavasta vaivasta.

Sitruunamelissan käyttö lääkinnällisiin tarkoituksiin on pitkäaikaista ja monipuolista, ja se on ollut osa perinteistä lääketiedettä eri kulttuureissa. Tässä joitakin esimerkkejä sitruunamelissan käytöstä lääkinnällisiin tarkoituksiin:

 1. Rauhoittava vaikutus: Sitruunamelissalla on tunnetusti rauhoittavia ominaisuuksia, ja sitä on käytetty auttamaan unettomuudessa, ahdistuksessa ja stressissä. Tämä johtuu osittain siitä, että sen sisältämät yhdisteet, kuten rosmariinihappo, vaikuttavat hermoston toimintaan.
 2. Ruoansulatusvaivojen lievitys: Sitruunamelissaa on käytetty vatsakipujen, ilmavaivojen, kramppejen ja muiden ruoansulatuskanavan ongelmien lievitykseen. Sen uskotaan edistävän ruuansulatusentsyymien eritystä ja vähentävän suoliston kouristuksia.
 3. Antimikrobiset ominaisuudet: Sitruunamelissan lehdet sisältävät yhdisteitä, joilla on antibakteerisia, antiviraalisia ja sienilääkkeellisiä vaikutuksia. Tämän vuoksi sitruunamelissaa on käytetty esimerkiksi haavojen hoitoon ja infektioiden torjuntaan.
 4. Antioksidanttivaikutus: Sitruunamelissalla on voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa, että se auttaa suojaamaan kehon soluja vapailta radikaaleilta. Vapaat radikaalit ovat epästabiileja molekyylejä, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa kudosten hapettumista. Antioksidanttien on todettu edistävän yleistä terveyttä ja vähentävän monien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syövän, riskiä.
 5. Kylmäsoresien hoito: Joidenkin tutkimusten mukaan sitruunamelissalla saattaa olla tehokkuutta herpes simplex -viruksen (HSV) aiheuttamien kylmäsoresien hoidossa. Sitruunamelissan sisältämät yhdisteet voivat estää viruksen lisääntymistä ja nopeuttaa paranemista.

On tärkeää huomata, että vaikka sitruunamelissan käyttö rohdosvalmisteena voi tarjota monia terveyshyötyjä, se ei korvaa perinteisiä lääkkeitä ja hoitoja. Lisäksi sen teho ja turvallisuus voivat vaihdella yksilöstä toiseiseen, ja rohdosvalmisteiden käyttöön liittyy aina riskejä. Siksi ennen sitruunamelissan käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin on hyvä keskustella asiasta lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Lisäksi on syytä huomioida, että vaikka sitruunamelissan käyttö on yleensä turvallista suurimmalle osalle ihmisistä, joillakin voi olla allergisia reaktioita tai yliherkkyyttä sitruunamelissalle. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat ihottuma, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Jos sinulla on jokin näistä oireista sitruunamelissan käytön jälkeen, lopeta sen käyttö ja ota yhteys lääkäriisi.

Myös raskaana olevien ja imettävien naisten sekä lasten tulisi olla varovaisia sitruunamelissan käytön suhteen, sillä sen turvallisuudesta näille ryhmille ei ole riittävästi tietoa.

Sitruunamelissan käyttö lääkinnällisiin tarkoituksiin on monipuolista ja se voi tarjota monia terveyshyötyjä. Kuitenkin, kuten kaikkien rohdosvalmisteiden kanssa, on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja keskustella mahdollisista haittavaikutuksista ja yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Sitruunamelissan rooli perinteisessä lääketieteessä on osoitus sen monipuolisesta käytöstä ja potentiaalista hyödyistä. Jatkuvasti kehittyvä tutkimus voi tuoda lisää tietoa sen lääkinnällisistä ominaisuuksista ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin, kuinka tämä arvokas yrtti voi edistää hyvinvointiamme ja terveyttämme.

Muita mahdollisia käyttötarkoituksia

Sitruunamelissaa voidaan käyttää myös kosmetiikassa ja kodin tuotteissa. Sen eteerinen öljy on suosittu ainesosa saippuoissa, voiteissa, shampoissa ja muissa ihonhoitotuotteissa, sillä sen uskotaan rauhoittavan ja tasapainottavan ihoa. Lisäksi sitruunamelissan tuoksua voidaan käyttää kodin ilmanraikastimissa ja hyönteiskarkotteissa, sillä sen on havaittu houkuttelevan hyönteisiä kuten mehiläisiä, mutta karkottavan muita tuholaisia kuten hyttysiä ja kärpäsiä.

Ravintosisältö

Sitruunamelissa on monia tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Seuraavassa taulukossa on esitetty sitruunamelissan ravintosisältö tuoreena ja kuivattuna:

Ravintoaine Tuore (100 g) Kuivattu (100 g)
Energia 70 kcal 276 kcal
Proteiini 3,8 g 14,6 g
Rasva 0,4 g 2,1 g
Hiilihydraatit 14,4 g 48,7 g
Kuitu 1,1 g 10,5 g
C-vitamiini 51,4 mg 6,7 mg
A-vitamiini 253 µg 298 µg
Kalsium 177 mg 2130 mg
Rauta 1,9 mg 14,9 mg

Huomio: Tiedot ovat suuntaa-antavia, ja ravintosisältö voi vaihdella eri lähteiden ja kasvatusolosuhteiden mukaan.

Lyhyt historia

Sitruunamelissan historia ulottuu yli 2000 vuoden päähän. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät sitä lääkinnällisiin tarkoituksiin ja ruoanlaitossa. Sitruunamelissan nimi juontaa juurensa kreikkalaisesta sanasta "melissa", joka tarkoittaa mehiläistä, sillä kasvi tunnettiin mehiläisten houkuttimena ja mesikasvina.

Keskiajalla Euroopassa sitruunamelissaa käytettiin niin kutsutun "karmeliittain veden" valmistukseen, joka oli yrttipohjainen rohdosjuoma. Karmeliittain veden uskottiin auttavan monenlaisiin vaivoihin, kuten päänsärkyyn, huimaukseen, sydämentykytyksiin ja hammassärkyyn. Myös kuuluisa sveitsiläinen kasvitieteilijä ja lääkäri Paracelsus suositteli sitruunamelissaa "eliksiirinä", joka pidentäisi elämää ja parantaisi terveyttä.

Yhteenveto

Sitruunamelissa on monipuolinen ja hyödyllinen yrtti, jota on käytetty eri tarkoituksiin jo vuosituhansien ajan. Sen raikas sitruunan maku ja tuoksu tekevät siitä erinomaisen mausteen erilaisiin ruokiin, ja sen terveysvaikutuksista on hyötyä niin rohdosvalmisteissa kuin kosmetiikassakin. Sitruunamelissaa voidaan käyttää myös kodin ilmanraikastimissa ja hyönteiskarkotteissa, mikä lisää sen monikäyttöisyyttä entisestään.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sitruunamelissalla on useita terveysvaikutuksia, kuten rauhoittava vaikutus hermostoon, stressin ja ahdistuksen lievitys, unen laadun parantaminen ja ruuansulatusvaivojen helpottaminen. Sen lisäksi sillä on antioksidanttisia, antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä on käytetty haavojen hoitoon ja infektioiden torjuntaan.

Sitruunamelissan ravintosisältö on myös huomionarvoinen, sillä se sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Tämä tekee siitä erinomaisen lisän monipuoliseen ruokavalioon.

Vaikka sitruunamelissan käyttö on monipuolista ja hyödyllistä, on tärkeää muistaa, että rohdosvalmisteiden käyttöön liittyy aina riskejä, ja niiden teho ja turvallisuus voivat vaihdella. Siksi ennen sitruunamelissan käyttöä rohdoksena on hyvä keskustella asiasta lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.