Ruohosipuli - Parvekkeen tai Puutarhan Suosikki

Ruohosipuli - Parvekkeen tai Puutarhan Suosikki
Ruohosipuli - Parvekkeen tai Puutarhan Suosikki

Ruohosipuli, tai chives englanniksi, on pieni, sipulimainen kasvi, joka kuuluu Allium-sukuun. Se on peräisin Euroopasta ja Aasiasta, mutta sitä kasvatetaan nykyään ympäri maailmaa. Ruohosipuli on monipuolinen kasvi, jota käytetään monin tavoin keittiössä, lääkinnällisesti ja jopa koristeena.

Käyttö keittiössä

Ruohosipulia käytetään monipuolisesti keittiössä sen miedon ja makean maun vuoksi. Se on erityisen suosittu mauste salaatteihin, keittoihin ja kastikkeisiin. Ruohosipulia voidaan käyttää myös maustamaan munaruokia ja perunaruokia. Sen maku sopii hyvin myös tuorejuustojen, levitteiden ja muiden leivonnaisten mausteeksi.

Ruohosipuli on helppo silputa hienoksi ja ripotella ruoan päälle juuri ennen tarjoilua. Tällä tavalla sen maku säilyy tuoreena ja aromikkaana. Ruohosipulia voidaan käyttää myös koristeena ruokalajin päällä, sillä sen ohuet ja vihreät varret näyttävät kauniilta ruoan päällä.

Ruohosipuli sopii hyvin yhteen muiden yrttien ja mausteiden kanssa, kuten persiljan, tillin, rosmariinin ja timjamin kanssa. Se voi antaa ruokalajille hieman potkua, kun sitä käytetään yhdessä chilin, valkosipulin tai sitruunan kanssa. Ruohosipulin maku on niin monipuolinen, että se sopii käytettäväksi lähes kaikissa ruoissa.

Ruohosipulia voidaan käyttää myös kuivattuna, jolloin sen maku on voimakkaampi. Kuivattua ruohosipulia käytetään yleisesti maustamaan keittoja ja kastikkeita, mutta se sopii myös salaatteihin ja leivonnaisiin. Kuivattu ruohosipuli säilyy hyvin pitkään ja sitä voi käyttää tarpeen mukaan.

Ruohosipuli on myös suosittu kasvi puutarhassa tai parvekkeella kasvatettavaksi. Se on helppo kasvattaa ja satoa voidaan korjata useita kertoja vuodessa. Ruohosipulin kasvattaminen on helppo tapa varmistaa, että sitä on aina saatavilla keittiössä.

Käyttö lääkinnällisesti

Ruohosipulia on käytetty lääketieteellisissä tarkoituksissa antiikin ajoista lähtien. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja muita terveellisiä yhdisteitä, kuten flavonoideja, karotenoideja ja rikkiyhdisteitä. Näiden yhdisteiden uskotaan auttavan torjumaan tulehduksia ja parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa.

Ruohosipulia käytetään yleisesti vatsan ja suoliston ongelmien hoidossa, kuten ruoansulatusvaivoihin, ummetukseen ja ripuliin. Se auttaa myös torjumaan suoliston bakteereja ja estämään tulehduksia. Ruohosipulia käytetään myös flunssan ja kurkkukivun hoidossa, sillä sen anti-inflammatoriset ominaisuudet auttavat lievittämään kurkun ärsytystä ja tukkoisuutta.

Ruohosipulia käytetään myös rauhoittavana aineena ja unilääkkeenä. Sen sanotaan auttavan rentouttamaan hermoja ja parantamaan unen laatua. Ruohosipulia sisältävän teen juominen voi auttaa rauhoittumaan ja nukkumaan paremmin.

Ruohosipulia on myös tutkittu sen mahdollisesta vaikutuksesta syöpään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruohosipulin sisältämät yhdisteet voivat auttaa torjumaan syöpäsoluja ja ehkäisemään niiden kasvua. Erityisesti ruohosipulin sisältämä allisiini-yhdiste on osoittautunut tehokkaaksi syövän torjunnassa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ruohosipuli ei ole lääke eikä sen pitäisi korvata lääketieteellistä hoitoa. Jos sinulla on terveysongelmia, ota yhteys lääkäriin ennen kuin käytät ruohosipulia tai muita kasviperäisiä hoitokeinoja.

Ravintoarvot


Tässä on taulukko, joka sisältää tuoreen ja kuivatun ruohosipulin ravintoarvot 100 grammaa kohden:

Ravintoaine Tuore ruohosipuli Kuivattu ruohosipuli
Energia 30 kcal 312 kcal
Proteiini 3,0 g 21,2 g
Hiilihydraatit 4,4 g 41,2 g
Rasva 0,7 g 1,0 g
Kuitu 2,5 g 21,2 g
A-vitamiini 0,7 mg 60,0 mg
C-vitamiini 58,1 mg 29,0 mg
Kalsium 92,7 mg 1315,0 mg
Rauta 1,6 mg 29,5 mg

Huomaa, että kuivattu ruohosipuli sisältää enemmän ravintoaineita, koska kuivauksen aikana sen vesi poistuu ja ravintoaineet tiivistyvät.

Ruohosipuli historiassa

Ruohosipulia on käytetty mausteena jo antiikin ajoista lähtien. Se oli suosittu mauste muun muassa roomalaisten keskuudessa, ja sitä käytettiin muun muassa rentouttavana aineena ja unilääkkeenä. Keski-ajalla ruohosipulia käytettiin lääkkeenä erilaisiin sairauksiin, kuten kurkkukipuun ja hengitystieinfektioihin. Ruohosipuli on ollut suosittu myös Kiinassa ja Japanissa, joissa sitä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Yhteenveto

Ruohosipuli on monipuolinen kasvi, jota käytetään monin tavoin keittiössä, lääkinnällisesti ja jopa kosmeettisissa tarkoituksissa. Se sisältää runsaasti terveellisiä yhdisteitä, kuten antioksidantteja ja A- ja C-vitamiinia. Ruohosipuli on ollut käytössä jo antiikin ajoista lähtien, ja se on ollut suosittu mauste ja lääke eri puolilla maailmaa. Se on helppo kasvattaa puutarhassa tai parvekkeella, joten sitä kannattaa kokeilla niin ruoanlaitossa kuin lääkinnällisissä tarkoituksissa.