Oregano - Mauste, joka Parantaa Terveyttäsi

Oregano - Mauste, joka Parantaa Terveyttäsi
Oregano - Mauste, joka Parantaa Terveyttäsi

Oregano, joka tunnetaan myös nimellä "mausteoregano", on perinteinen mauste ja rohto, jota on käytetty vuosisatojen ajan. Se on tunnettu voimakkaasta aromistaan ​​ja mausta, ja se on yksi yleisimmistä mausteista eri keittiöissä ympäri maailmaa.

Kuvaus

Oregano kuuluu minttukasvien perheeseen, ja sitä on kahdenlaisia: Origanum vulgare ja Origanum majorana. Origanum vulgare on yleisempi ja sillä on voimakkaampi maku, kun taas Origanum majorana on hieman makeampi ja käytetään yleensä vähemmän mausteena. Oregano on perenniaali yrtti, joka kasvaa noin 20-80 senttimetrin korkuiseksi ja sillä on pienet, tummanvihreät lehdet.

Käyttö Keittiössä

Oregano on monipuolinen yrtti, jota käytetään laajalti erilaisissa keittiöissä ympäri maailmaa. Se on erityisen suosittu Välimeren maissa, joissa se on yksi tärkeimmistä mausteista. Oregano on erittäin aromaattinen yrtti, ja sen mausteisuus vaihtelee voimakkaasta makeaan. Tämä monipuolisuus tekee siitä ihanteellisen mausteen moniin erilaisiin ruokalajeihin.

Italialaisessa keittiössä oreganoa käytetään usein pizza- ja pastakastikkeissa, joissa sen voimakas maku tuo ruokaan syvyyttä ja monimutkaisuutta. Se on myös tärkeä ainesosa monissa muissa italialaisissa ruokalajeissa, kuten risottoissa ja lihapatoissa. Kreikkalaisessa keittiössä oreganoa käytetään erityisesti lammas- ja kalaruokien maustamiseen.

Oregano sopii hyvin myös muihin Välimeren ruokiin, kuten kebabeihin, salaateihin ja kasvisruokiin. Se on tärkeä mauste esimerkiksi libanonilaisessa tabbouleh-salaatissa, jossa sen makeahko maku yhdistyy sitruunan ja persiljan kanssa. Oregano on myös yksi tärkeimmistä mausteista kreikkalaisessa tzatzikissa, jossa se tuo ruokaan raikkautta ja mausteisuutta.

Oreganoa voidaan käyttää myös mausteiden sekoituksissa. Esimerkiksi italialaisessa mausteseoksessa (italian seasoning) oregano yhdistetään muiden yrttien, kuten basilikan ja rosmariinin, kanssa. Chili-mausteseoksessa oregano antaa syvyyttä ja mausteisuutta.

Tuore oregano sopii parhaiten käytettäväksi tuoreissa salaateissa, pizzassa ja pastakastikkeissa, kun taas kuivattu oregano sopii hyvin keittoihin, patoihin, marinadeihin ja kastikkeisiin. Oreganon maku tulee parhaiten esiin, kun sitä käyttää kohtuullisesti, eikä liikaa, jotta sen voimakas maku ei peitä muita makuja.

Tässä on joitakin suosittuja reseptejä, joissa oregano on tärkeä ainesosa:

  1. Margherita-pizza: Tämä klassinen pizza sisältää tomaattikastikkeen, mozzarellajuuston ja tuoreen oreganon.
  2. Pastakastike: Oregano on tärkeä ainesosa monissa pastakastikkeissa, kuten italialaisessa marinara-kastikkeessa ja kreikkalaisessa pastitsiossa.
  3. Tabbouleh-salaatti: Tässä Lähi-idästä peräisin olevassa salaatissa käytetään runsaasti tuoretta persiljaa, sitruunaa ja oreganoa.
  4. Lihamarinadi: Oreganoa voidaan käyttää lihamarinadeissa, jotka sisältävät yleensä muita mausteita, kuten valkosipulia, chiliä ja sitruunaa.
  5. Lammaspata: Oregano on tärkeä ainesosa monissa Välimeren lammasruuissa, kuten kreikkalaisessa moussakassa ja marokkolaisessa taginessa.
  6. Tzatziki: Tämä kreikkalainen jogurttikastike sisältää yleensä kurkkua, valkosipulia, sitruunaa ja oreganoa.
  7. Kebabit: Oregano on tärkeä ainesosa monissa Lähi-idän kebabeissa, kuten libanonilaisessa shish tawoukissa ja turkkilaisessa adana-kebabissa.
  8. Gazpacho: Tässä espanjalaisessa kylmässä keitossa käytetään tuoreita vihanneksia, kuten tomaatteja, kurkkua ja paprikaa, sekä oreganoa ja muita yrttejä.
  9. Kana- ja kasvisruoat: Oreganoa voidaan käyttää monissa erilaisissa kana- ja kasvisruoissa, kuten broileripadoissa, kasvispadoissa ja paahdetuissa vihanneksissa.
  10. Mausteiset kikherneet: Tämä mausteinen välipala sisältää kikherneitä, oliiviöljyä, oreganoa ja muita mausteita.

Oregano Rohtona

Oreganoa on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä erilaisten vaivojen hoitoon, ja moderni tutkimus on vahvistanut sen terveyshyödyt. Oregano sisältää monia terveysvaikutuksiltaan tärkeitä yhdisteitä, kuten karvakrolia ja tymolia, jotka ovat antiseptisiä, antibakteerisia ja anti-inflammatorisia.

Oreganoa on käytetty yleisesti flunssan, yskän ja hengitystieinfektioiden hoitoon, sillä sen anti-inflammatoriset ja antibakteeriset ominaisuudet auttavat torjumaan tulehdusta ja infektioita. Lisäksi oregano voi auttaa helpottamaan kurkkukipua ja lievittämään astman oireita.

Oregano on myös tehokas luonnollinen antibiootti, joka voi auttaa torjumaan bakteeri-infektioita. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että oreganoöljy oli yhtä tehokas kuin tietty antibioottimikrobilääke stafylokokin torjunnassa. Lisäksi oreganoöljy voi auttaa torjumaan muita bakteereita, kuten E. colia ja salmonellaa.

Oreganoa on käytetty myös ruoansulatusvaivojen hoitoon, sillä sen anti-inflammatoriset ja antimikrobiset ominaisuudet voivat auttaa vatsan tulehduksen ja infektioiden hoidossa. Oreganoa on käytetty myös suoliston hyvinvoinnin edistämiseen, sillä se voi auttaa torjumaan bakteereita ja muita mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa suoliston epätasapainoa.

Oreganoöljyä on käytetty myös ulkoisesti iho-ongelmien hoitoon, sillä sen antiseptiset ominaisuudet voivat auttaa torjumaan aknea, ihon tulehduksia ja muita iho-ongelmia. Lisäksi oreganoöljy voi auttaa torjumaan hiivainfektioita ja muita sieni-infektioita.

On tärkeää huomata, että oreganoöljyn käyttöä tulisi välttää raskauden ja imetyksen aikana sekä jos käytät verenohennuslääkkeitä tai olet allerginen minttuun. Ennen oreganon käyttöä lääketieteellisiin tarkoituksiin, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa.

Muut Käyttötavat

Oreganoa käytetään myös useissa muissa käyttötarkoituksissa. Sitä käytetään esimerkiksi tuhohyönteisten torjuntaan, ja sen uskotaan olevan tehokas hyönteismyrkky. Oreganoöljyä käytetään myös joissakin kosmeettisissa tuotteissa sen antimikrobisten ominaisuuksien vuoksi.

Ravintosisältö

Oregano on erittäin ravintorikas yrtti. Alla on esitetty ravintoarvot 100 grammassa tuoretta oreganoa ja 100 grammassa kuivattua oreganoa.

Ravintoaine Tuore oregano (100 g) Kuivattu oregano (100 g)
Energiaa 44 kcal 306 kcal
Proteiinia 3,3 g 11,0 g
Hiilihydraatteja 6,3 g 64,4 g
Rasvaa 1,0 g 4,3 g
Kuitua 4,3 g 42,8 g
Kalsiumia 159 mg 1260 mg
Rautaa 6,2 mg 36,8 mg
Magnesiumia 270 mg 270 mg
C-vitamiinia 50 mg 4,3 mg
A-vitamiinia 694 IU 686 IU

Historia

Oregano on ollut käytössä jo antiikin ajoista lähtien. Kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät sitä mausteena ja rohtona, ja se oli erityisen suosittu ruoan säilömisessä. Oregano oli myös tärkeä yrtti lääketieteellisessä hoidossa, ja sitä käytettiin moniin erilaisiin vaivoihin.

Eurooppalaiset löysivät oreganon Amerikasta, jossa sitä käytettiin myös laajalti sekä ruoanlaitossa että lääketieteessä. Nykyään oregano on suosittu yrtti eri puolilla maailmaa, ja sitä käytetään moniin erilaisiin ruokalajeihin ja lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Yhteenveto

Oregano on erittäin monipuolinen yrtti, jota voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Se on suosittu mauste monissa keittiöissä ympäri maailmaa, ja sillä on myös monia terveyshyötyjä. Oreganoa voi käyttää myös torjumaan tuhohyönteisiä ja kosmeettisiin tarkoituksiin. Lisäksi oregano on erittäin ravintorikas ja sisältää monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.