Mesiangervosiirapin Valmistus

Mesiangervosiirapin Valmistus
Mesiangervosiirapin valmistus

Mesiangervo (Filipendula ulmaria) on luonnonkasvi, joka on monipuolinen ja yleisesti Suomessa kasvava. Tämän yrtin kukkia ja lehtiä käytetään usein lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta niitä voidaan myös käyttää siirapin valmistukseen. Mesiangervosiirappi on herkullinen, aromikas ja yllättävän helppo valmistaa. Se sopii täydellisesti jälkiruokiin, kastikkeisiin tai vaikka cocktailien maustamiseen.

Valmistuksessa tarvitaan vain kolmea perusainesosaa: mesiangervon kukkia, sokeria ja vettä. Koko prosessiin kuluu aikaa muutama päivä, mutta itse aktiivinen työaika on melko vähäinen.

Ainesosat

 • 2 litraa tuoreita mesiangervon kukkia
 • 1 kg sokeria
 • 1 litra vettä
 • 2 sitruunaa (valinnainen)

Valmistus

Mesiangervosiirapin valmistus on helppo ja yksinkertainen prosessi, joka koostuu kukkien keräämisestä, niiden liottamisesta vedessä, liemen siivilöimisestä ja keittämisestä sokerin kanssa. Vaikka prosessi vaatii muutaman päivän, aktiivinen työaika on melko vähäinen. Valmis siirappi on herkullinen lisä monenlaisiin ruokiin ja juomiin, kuten jälkiruokiin, kastikkeisiin tai cocktailien maustamiseen.

 • Kerää kukat: Kerää mesiangervon kukkia kesäkuussa tai heinäkuussa, kun ne ovat parhaimmillaan. Kerää vain kukat, älä varsia. Käytä tuoreita kukkia, sillä kuivatut eivät toimi yhtä hyvin.
 • Valmistele kukat: Huuhtele kerätyt kukat kylmällä vedellä ja anna niiden kuivua. Poista mahdolliset roskat ja epäpuhtaudet.
 • Liota kukkia: Laita kukat suureen kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Peitä kulho kannella tai keittiöpyyhkeellä ja anna kukkien liota 24-48 tuntia. Tämä antaa kukkien maun uuttua veteen.
 • Siivilöi: Siivilöi liemi ja purista kukat mahdollisimman kuiviksi. Käytä hienoa siivilää tai juustoliinaa, jotta saat poistettua kaikki kukkien osat. Pitäisi jäädä vain selkeä, kullanvärinen neste.
 • Keitä siirappi: Kaada neste kattilaan, lisää sokeri ja hienoksi raastettu sitruunan kuori sekä mehu (jos käytät sitruunaa). Keitä seosta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes se on siirappimaista. Sekoita ajoittain, jotta sokeri liukenee tasaisesti.
 • Säilö siirappi: Kaada kuuma siirappi steriloituihin lasipurkkeihin. Sulje kannet tiukasti ja anna siirapin jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Käyttövinkit

Mesiangervosiirappi on herkullista sellaisenaan, mutta se on myös monipuolinen lisä moniin ruokiin ja juomiin. Kokeile sitä jäätelön, pannukakkujen tai vaikka salaattikastikkeen kanssa. Voit myös käyttää sitä cocktailien, kuten ginin tai vodkan, maustamiseen.

 1. Juomissa: Sekoita mesiangervosiirappia teejuomaan tai kahviin saadaksesi ainutlaatuisen makuelämyksen. Voit myös lisätä sitä smoothieihin tai kotitekoisiin limonadeihin.
 2. Leivonnassa: Käytä mesiangervosiirappia leivonnassa esimerkiksi sokerin korvikkeena. Se antaa makeuden lisäksi mielenkiintoisen maun leivonnaisiin, kuten muffinseihin, kakkuun tai pannukakkuihin.
 3. Mausteena: Voit käyttää mesiangervosiirappia mausteena kastikkeissa tai marinadeissa. Se tuo ruokaan makeutta ja rikkautta.
 4. Jälkiruoissa: Mesiangervosiirappi on herkullinen lisä monenlaisissa jälkiruoissa. Se sopii erityisen hyvin jäätelön, jogurtin tai pannacottan kanssa.
 5. Aamupalalla: Lisää mesiangervosiirappia puuroon, jogurttiin tai tuoreiden marjojen päälle tuomaan makeutta ja makua aamuun.
 6. Cocktaileissa: Mesiangervosiirappi on loistava lisä monenlaisiin cocktaileihin. Kokeile sitä esimerkiksi ginin, vodkan tai prosecon kanssa.
 7. Jouluisissa resepteissä: Voit käyttää mesiangervosiirappia mausteena joulun ajan leivonnaisissa ja juomissa, kuten glögissä. Se tuo mukavan, mausteisen vivahteen.

Muista, että mesiangervosiirappi on voimakkaan makuinen, joten sitä kannattaa lisätä vähitellen ja maistella, kunnes löydät juuri oikean määrän. Mesiangervosiirappi on oiva tapa tuoda kesän makuja ruokiin ja juomiin ympäri vuoden!

Lopuksi

Mesiangervosiirappi on kesän makujen aarreaitta. Valmistusprosessi on helppo, joskin aikaa vievä, ja lopputulos on niin herkullinen ja monikäyttöinen, että se on ehdottomasti vaivan arvoinen. Joten kerää mesiangervoja, kun ne ovat kukassa, ja valmista omaa mesiangervosiirappia nautittavaksi kesän ja syksyn aikana!

Katso myös ohjeet ihana herkullisen siirapin valmistukseen sitruunamelissasta.