Lipstikka - Aromikas yrtti ruuanlaitossa ja lääketieteessä

Lipstikka - Aromikas yrtti ruuanlaitossa ja lääketieteessä
Lipstikka - Aromikas yrtti ruuanlaitossa ja lääketieteessä

Liperi (Levisticum officinale), joka tunnetaan paremmin nimellä Lipstikka, on monivuotinen yrtti, jota on käytetty ruuanlaitossa ja lääketieteessä jo vuosituhansia. Yrtti kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Länsi-Aasiassa, mutta sitä viljellään myös muissa osissa maailmaa.

Kuvaus

Lipstikan kasvi voi kasvaa jopa kaksi metriä korkeaksi ja sen juuristo on voimakas ja aromikas. Kasvin lehdet ovat tummanvihreitä, höyhenmäisiä ja karheita. Yrtin kukat ovat pieniä ja keltaisia. Lipstikkaa käytetään yleisesti tuoreena tai kuivattuna.

Käyttö mausteena ja ruuanlaitossa


Lipstikka on erittäin monipuolinen yrtti, jota voidaan käyttää monin tavoin ruuanlaitossa. Yrtin juuri, lehdet ja siemenet ovat kaikki käyttökelpoisia ruuanlaitossa.

Lipstikan lehdet ovat aromikkaita ja mausteisia ja sopivat hyvin patojen, keittojen ja kastikkeiden mausteeksi. Lehdet antavat ruoalle syvän, hieman makean ja aromaattisen maun. Yrtti sopii erityisen hyvin juuresten, kuten porkkanan, sellerin ja palsternakan, kanssa.

Lipstikkaa voi käyttää myös lihan ja kalan maustamiseen. Yrtti sopii erityisen hyvin lammen, sianlihan, naudanlihan ja kalan kanssa. Monissa maissa yrttiä käytetään myös paikallisten juustojen maustamiseen.

Lipstikan juuri on voimakkaan makuinen ja sitä käytetään yleensä kuivattuna ja murskattuna. Juuri antaa ruoalle mausteisen, makean ja hieman katkeron maun. Juurta voi käyttää erilaisiin patoihin, keittoihin ja kastikkeisiin.

Lisäksi lipstikkaa käytetään mausteena erilaisissa juomissa. Yrttiä voidaan käyttää esimerkiksi teessä tai glögissä, ja se antaa juomalle voimakkaan, mausteisen maun.

Lipstikka on myös suosittu yrtti erilaisissa marinadeissa. Marinadissa lipstikkaa käytetään yleensä yhdessä muiden yrttien, kuten rosmariinin ja timjamin, kanssa. Tällainen marinadi sopii erityisen hyvin lihalle ja kanalle.

Tässä muutama lipstikkaa käyttävä resepti:

Tässä on kymmenen erilaista reseptiä, joissa käytetään lipstikkaa:

  • Lämmin porkkanasalaatti lipstikalla: Keitä porkkanat ja sekoita ne oliiviöljyn ja lipstikan kanssa. Tarjoile lämpimänä.
  • Lammaspata lipstikalla: Kuullota sipulit ja lisää lammasliha pataan. Lisää lipstikka, porkkanat, selleri ja mausteet. Anna hautua kunnes liha on kypsää.
  • Kananrinta lipstikalla: Paista kananrinta ja lisää lipstikkaa, valkosipulia ja sitruunamehua pannulle. Paista kunnes kananrinta on kypsää.
  • Lohikeitto lipstikalla: Keitä lohi ja sekoita se lipstikan kanssa. Lisää keittoon kasvikset ja tarjoile kuumana.
  • Paahdetut juurekset lipstikalla: Leikkaa juurekset pieniksi paloiksi ja paahda uunissa oliiviöljyn ja lipstikan kanssa. Tarjoile lämpimänä.
  • Kastike lipstikalla: Sekoita lipstikka, jogurtti ja valkosipuli keskenään. Tarjoile kastike esimerkiksi lihan tai kalan kanssa.
  • Juurespiiras lipstikalla: Tee taikina ja lisää siihen porkkanat, palsternakka ja lipstikka. Paista uunissa kunnes piiras on kypsä.
  • Kasvispata lipstikalla: Kuullota sipulit ja lisää kasvikset pataan. Lisää lipstikka, mausteet ja vesi. Anna hautua kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  • Lipstikkakeitto: Keitä perunat ja lipstikka vedessä. Soseuta keitto ja lisää kermaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kylmä kurkkusalaatti lipstikalla: Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi ja sekoita ne lipstikan ja jogurtin kanssa. Tarjoile kylmänä.

Ravintoarvot

Lipstikan ravintoarvot

Ravintoaine Tuore lipstikka Kuivattu lipstikka
Energia 39 kcal 327 kcal
Proteiini 3,9 g 10,9 g
Hiilihydraatit 7,8 g 59,0 g
Rasva 0,8 g 1,6 g
Kuitu 1,8 g 41,6 g
Kalsium 402 mg 1630 mg
Rauta 119 mg 94,1 mg
Magnesium 347 mg 286 mg
Fosfori 49 mg 1120 mg
Kalium 810 mg 2880 mg
Natrium 55 mg 15 mg
Sinkki 2,8 mg 4,3 mg
Kupari 0,8 mg 1,2 mg
Mangaani 2,7 mg 12,7 mg
Seleeni 0,1 µg 1,4 µg
Kromi 0,4 µg 3,2 µg
Jodi 0,3 µg 2,3 µg

Huomaa, että mikroravinteiden määrät voivat vaihdella eri lähteissä riippuen kasvatusolosuhteista ja maaperän ravinteiden sisällöstä.

Käyttö rohtona ja lääketieteessä

Lipstikkaa on käytetty lääketieteessä antiikin ajoista lähtien sen anti-inflammatoristen ja antiseptisten ominaisuuksien takia. Yrtin uskotaan auttavan erilaisiin vaivoihin, kuten närästykseen, kaasunmuodostukseen, reumaan, lihaskipuihin, migreeniin ja vatsakipuihin.

Lipstikan sisältämät aineet, kuten kumariinit, tanniinit ja eteeriset öljyt, ovat osoittautuneet hyödyllisiksi monien terveysongelmien hoidossa. Yrtin kumariineilla on anti-inflammatorisia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Tanniinit voivat auttaa ruuansulatusongelmissa ja vatsakipuihin. Eteeriset öljyt voivat auttaa stressin ja ahdistuksen lievittämisessä.

Lipstikkaa käytetään ruuansulatushäiriöiden, kuten närästyksen, kaasunmuodostuksen ja ripulin, hoidossa. Yrtti auttaa lisäämään mahahapon eritystä ja vähentämään suolistokaasun muodostumista. Lipstikkaa käytetään myös keuhkoputkentulehduksen, astman ja kurkunpääntulehduksen hoidossa sen limaa irrottavien ominaisuuksien vuoksi.

Lisäksi lipstikkaa voidaan käyttää kivunlievitykseen ja lihaskipujen hoitoon. Yrtti voi auttaa lievittämään migreeniä, päänsärkyä ja kuukautiskipuja. Lipstikkaa käytetään myös nivelkipujen, kuten reuman, hoitoon sen anti-inflammatoristen ominaisuuksien takia.

Lipstikan ulkoista käyttöä on tutkittu vähemmän, mutta yrttiä voidaan käyttää ulkoisesti erilaisiin iho-ongelmiin, kuten haavojen, ruhjeiden, palovammojen ja hyönteisten puremien hoitoon. Lipstikka auttaa vähentämään tulehdusta ja parantamaan ihon paranemista.

Muut käyttötarkoitukset

Lipstikan juurta voidaan käyttää myös mausteena. Sitä käytetään yleensä kuivattuna ja murskattuna. Juuri antaa ruoalle mausteisen, makean ja hieman katkeron maun. Juurta voi käyttää myös erilaisiin juomiin, kuten teehen ja glögiin.

Lipstikkaa käytetään myös aromaterapiassa sen rauhoittavien ja rentouttavien ominaisuuksien takia. Yrtin öljyä käytetään hierontaan ja sen uskotaan auttavan stressin ja ahdistuksen lievittämisessä.

Lipstikka historiassa

Lipstikka on ollut käytössä jo antiikin ajoista lähtien. Sitä on käytetty sekä ruuanlaitossa että lääketieteessä. Yrttiä on käytetty perinteisissä lääketieteissä, kuten kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä, sen terveysvaikutusten vuoksi.

Keskiajalla lipstikka oli yksi suosituimmista yrteistä, ja sitä käytettiin lääkkeenä kaikenlaisiin vaivoihin, kuten reumaan, sydänsairauksiin ja vilustumiseen. Yrtti oli myös suosittu rohto erilaisiin vatsavaivoihin, kuten ruuansulatushäiriöihin ja kaasunmuodostukseen.

Yhteenveto

Lipstikka on monipuolinen yrtti, jota on käytetty ruuanlaitossa ja lääketieteessä jo vuosituhansia. Yrttiä käytetään monissa eri keittiöissä maustamaan erilaisia ruokia, ja sen uskotaan auttavan erilaisiin vaivoihin, kuten närästykseen ja lihaskipuihin. Yrtti sisältää monia terveydelle hyödyllisiä aineita, kuten flavonoideja ja eteerisiä öljyjä. Lipstikka on ollut tärkeä osa perinteistä lääketiedettä eri puolilla maailmaa ja se on edelleenkin suosittu rohto erilaisiin vaivoihin.