Kuinka Tehdään Laventelijäätelöä?

Kuinka Tehdään Laventelijäätelöä?
Kuinka Tehdään Laventelijäätelöä?

Laventeli, yksi yrttien maailman monipuolisimmista jäsenistä, tarjoaa rikkaan aromin, joka tekee siitä suositun lisäyksen moniin kulinaarisiin herkkuihin. Tässä artikkelissa opastan sinut askel askeleelta prosessissa, jossa valmistetaan hienostunut ja herkullinen laventelijäätelö.

Laventelin kerääminen ja valmistelu

Ennen kuin aloitamme, on tärkeää muistaa, että kaikki laventelit eivät ole samanlaisia. Käytä mieluiten lavandula angustifolia -lajia (myös kutsutaan "aidoksi laventeliksi" tai "lääkelaventeliksi"), koska sillä on pehmein ja sopivin maku jäätelöön. Kerää laventelinkukat aikaisin aamulla, kun ne ovat parhaimmillaan. Tarvitset noin 3 ruokalusikallista tuoretta laventelin kukkia tätä reseptiä varten. Muista, että voit korvata tuoreet kukat kuivatuilla, mutta käytä silloin puolet vähemmän, koska kuivatut yrtit ovat voimakkaampia.

Tarvittavat ainekset

Valmistaaksesi laventelijäätelöä tarvitset seuraavat ainekset:

 • 5 dl täysmaitoa
 • 2,5 dl kermaa
 • 1,8 dl sokeria
 • 3 ruokalusikallista tuoretta laventelin kukkia (tai 1,5 ruokalusikallista kuivattuja)
 • 6 keltuaista
 • 1 teelusikallinen vaniljauutetta

Valmistusprosessi

 1. Aloita infusoimalla maito laventelilla. Kaada maito ja kerma kattilaan, lisää laventelin kukat ja lämmitä keskilämmöllä. Anna maidon kiehua hiljalleen, kunnes se saavuttaa noin 70 astetta.
 2. Kun maito on kuumentunut, sammuta lämpö ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tämän pitäisi kestää noin tunti.
 3. Siivilöi laventelinkukat pois ja kaada maito takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna seos uudelleen, kunnes se on kuumaa, mutta ei kiehuvaa.
 4. Vaahdota keltuaiset kulhossa, kunnes ne ovat vaaleita ja kermaisia. Lisää hitaasti kuumaa maitoseosta keltuaisten sekaan, koko ajan sekoittaen. Tämä menetelmä tunnetaan nimellä "temperointi" ja se estää keltuaisia kypsyvän liikaa ja muodostamasta paakkuja.
 5. Kaada keltuais-maitoseos takaisin kattilaan ja lämmitä matalalla lämmöllä. Jatka sekoittamista koko ajan, kunnes seos paksunee hieman ja saavuttaa noin 75-80 astetta Celsius. Älä anna seoksen kiehua. Tämä vaihe voi kestää 10-15 minuuttia.
 6. Kun seos on paksunnettu, siirrä se lämpöä kestävään kulhoon ja sekoita joukkoon vaniljauute. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, peitä kulho ja laita se jääkaappiin. Anna seoksen jäähtyä vähintään 4 tuntia, mutta mieluiten yön yli.
 7. Kun jäätelömassa on jäähtynyt, siirrä se jäätelökoneeseen ja seuraa valmistajan ohjeita. Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, voit kaataa massan muoviseen säiliöön ja laittaa sen pakastimeen. Sekoita seosta joka 30 minuutti ensimmäisen 2-3 tunnin ajan, jotta estät jääkiteiden muodostumisen.
 8. Kun jäätelö on valmis, siirrä se tiiviisti suljettavaan säiliöön ja laita se takaisin pakastimeen vähintään 2 tunniksi tai kunnes se on tarpeeksi kiinteää syötäväksi.

Laventeli-Vaniljajäätelön valmistus

Tässä on yksinkertaistettu versio laventelijäätelöstä, jossa käytetään valmista vaniljajäätelöä:

Ainekset:

 • 1 litra valmista vaniljajäätelöä
 • 3 ruokalusikallista tuoretta laventelin kukkia (tai 1,5 ruokalusikallista kuivattuja)
 • 2,5 dl täysmaitoa
 • 1 dl sokeria

Ohje:

 1. Kaada maito kattilaan, lisää laventelin kukat ja lämmitä keskilämmöllä. Anna maidon kiehua hiljalleen, kunnes se saavuttaa noin 70 astetta Celsius. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
 2. Siivilöi laventelinkukat pois ja kaada maito takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna seos uudelleen, kunnes se on kuumaa, mutta ei kiehuvaa.
 3. Kun maitoseos on jäähtynyt, kaada se jäätelön päälle ja sekoita hyvin, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet.
 4. Laita seos takaisin pakastimeen vähintään 2 tunniksi tai kunnes se on tarpeeksi kiinteää syötäväksi.

Tämä yksinkertaistettu resepti antaa sinulle mahdollisuuden nauttia laventelin herkullisesta mausta, mutta vähentää valmistusaikaa merkittävästi. Nauti laventelin eteerisestä mausta tässä herkullisessa jälkiruoassa!

Lopuksi

Ja siinä se on - sinulla on nyt kulho täynnä raikasta, hienostunutta ja ainutlaatuista laventelijäätelöä. Laventelijäätelö on hienostunut herkku, joka sopii erinomaisesti päivällisten jälkiruoaksi tai kesäisenä iltapäivän herkkuna. Voit koristella jäätelöä tuoreilla laventelin kukilla, sitruunankuoren suikaleilla tai jopa pienellä määrällä laventeli-siirappia.

Muista, että laventelijäätelö on herkullista sellaisenaan, mutta se sopii myös erinomaisesti muiden makujen, kuten hunajan, sitruunan, vadelman tai persikan, kanssa. Kokeile erilaisia yhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi!

Lopuksi, on tärkeää muistaa, että vaikka laventeli on turvallista syödä, jotkut ihmiset voivat olla allergisia sille, joten aina kun valmistat ruokaa laventelista, varmista, että kaikki ruokailijat tietävät sen sisällön.

Rakkaudella ja kunnioituksella luontoa ja sen antimia kohtaan, on ilo jakaa tämä ohje kanssasi. Nauti suussa sulavasta jäätelöstä!