Viherpeukalon Opas Korianterin Kasvatukseen

Viherpeukalon Opas Korianterin Kasvatukseen
Korianterin Kasvatusopas: Vinkkejä ja Neuvoja Onnistumiseen

Korianteri, jota tunnetaan myös nimellä kiinansilppu tai korianterisilppu, on yrtti, joka on saanut maailmanlaajuista suosiota sen ainutlaatuisen maun ja aromin ansiosta. Kotoisin Etelä-Euroopasta ja Lähi-idästä, tämä kasvi on nyt välttämätön ainesosa monissa ruokakulttuureissa ympäri maailmaa, mukaan lukien Aasia, Latinalainen Amerikka ja Lähi-itä. Sen siemeniä ja lehtiä käytetään laajalti ruoanlaitossa, ja ne tarjoavat hyvin erilaisia makuja: lehdet ovat raikkaita ja hieman sitruksisia, kun taas siemenet ovat mausteisia ja hieman makeita.

Vaikka korianteri on suosittu mauste, se on myös suhteellisen helppo kasvattaa omassa puutarhassasi tai ikkunalaudallasi. Korianterin kasvattaminen on sekä palkitsevaa että taloudellista, koska voit nauttia tuoreista lehdistä ja siemenistä ympäri vuoden. Tämä opas tarjoaa sinulle perusteelliset ohjeet korianterin kasvattamiseen alusta loppuun, olipa kasvatuspaikkasi sitten sisätiloissa tai ulkona. Se sisältää tietoa siementen valinnasta, istutuksesta, hoidosta, sadonkorjuusta sekä tuholaisten ja sairauksien hallinnasta, joten voit nauttia parhaasta mahdollisesta korianterisadosta.

Korianterin Sementen valinta ja valmistelu

Aloitetaan korianterin siementen hankkimisella. Voit ostaa niitä luotettavista puutarhakeskuksista, taimitarhoista tai verkkokaupoista. Korianterin siemenet ovat itse asiassa kuivattuja korianterin hedelmiä, joissa on kaksi siementä sisällä.

Ennen kylvämistä siemenet on hyvä liottaa vedessä 24-48 tuntia. Tämä auttaa pehmentämään niiden kovaa kuorta ja nopeuttaa itämistä.

Korianterin kasvatus alkaa siementen valinnalla. Tämä on tärkeä askel, koska siemenen laatu vaikuttaa suoraan kasvien terveyteen ja tuotantoon. Tässä joitakin vinkkejä korianterin siementen valintaan:

 • Siementen lähde
  Hanki siemenesi luotettavalta toimittajalta. Tämä takaa, että saat lajikkeen, joka on luvattu, ja että siemenet ovat tuoreita ja korkealaatuisia. Hyvämaineiset siementoimittajat testaavat siementensä itävyyden ja puhtauden varmistamiseksi.
 • Lajike
  On olemassa useita korianterin lajikkeita, ja jotkut niistä ovat paremmin sopeutuneita tiettyihin olosuhteisiin kuin toiset. Esimerkiksi jotkut lajikkeet, kuten 'Santo' ja 'Leisure', ovat hitaammin kukkivia, mikä tarkoittaa, että ne tuottavat lehtiä pidemmän ajan. Tutki eri lajikkeita ja valitse sellainen, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja kasvuolosuhteisiisi.
 • Siementen ikä
  Siementen itävyys heikkenee ajan myötä, joten on suositeltavaa käyttää siemeniä, jotka ovat alle kolme vuotta vanhoja. Jos et ole varma siementen iästä, voit tehdä itämiskokeen: kastele paperipyyhe, aseta siihen muutamia siemeniä, taita se ja aseta se lämpimään paikkaan. Muutaman päivän kuluttua, tarkista kuinka monta siementä on itänyt - jos yli puolet itää, siemenet ovat edelleen hyviä käyttää.
 • Siementen koko
  Korianterin siemenet ovat itse asiassa kaksi siementä yhdessä, kutsutaan skitsokarpiksi. Jotkut ihmiset suosittelevat siementen halkaisemista ennen kylvöä parantamaan itävyyttä, mutta tämä on hankalaa ja ei yleensä tarpeen. Sen sijaan, kylvä koko siemenet. Voit kylvää siemenet suoraan niille varattuun paikkaan ulkona tai aloittaa ne sisällä ja siirtää ne ulos, kun kasvit ovat tarpeeksi vahvoja.

Muista aina lukea siemenpussin ohjeet ennen kylvöä. Ne antavat sinulle tärkeitä tietoja siementen istutussyvyydestä, etäisyydestä toisiinsa ja itämisajasta. Onnistunut korianterin kasvatus alkaa oikeiden siementen valinnalla!

Korianterin ulkokasvastus

Korianterin ulkokasvatus tarjoaa monia etuja, kuten paremman valaistuksen ja luonnollisen tuuletuksen, jotka voivat parantaa kasvien terveyttä ja tuottavuutta. Seuraavassa on joitakin vinkkejä ja ohjeita, jotka auttavat sinua onnistumaan korianterin ulkokasvatuksessa:

 • Kylväminen ja istutus
  Korianteri on herkkä kylmälle, joten kylväminen ulkona tulisi tehdä vasta, kun hallanvaara on ohi. Tämä tarkoittaa yleensä toukokuun loppua tai kesäkuun alkua, riippuen siitä, missä päin Suomea asut. Voit aloittaa kasvatuksen sisätiloissa noin 4-6 viikkoa ennen viimeistä odotettavissa olevaa hallaa ja siirtää taimet ulos, kun sää lämpenee.
 • Sijainnin valinta
  Valitse ulkotilasta paikka, jossa on runsaasti aurinkoa. Kuten aiemmin mainittiin, korianteri tarvitsee vähintään 6-8 tuntia auringonvaloa päivässä kasvaakseen kunnolla. Kuitenkin, jos asut alueella, jossa kesäpäivät voivat olla erittäin kuumia, osittainen varjo voi auttaa suojelemaan kasveja iltapäivän kuumimmilta tunneilta.

  Korianteri ei siedä pakkasta, joten varmista, että kasvit ovat suojassa yökylmiltä, erityisesti kevään ja syksyn hallakausina. Kasvihuone tai kylmäkehä voi tarjota tarvittavan suojan.
 • Maaperän valmistelu
  Korianteri viihtyy parhaiten hyvin kuohkeassa, hyvin valutetussa ja ravinteikkaassa maaperässä. Ennen istutusta, valmistele maaperä perusteellisesti. Jos maaperä on liian tiivistä tai sisältää paljon savea, lisää siihen kompostia tai hiekkaa parantamaan sen rakennetta ja vedenpoistokykyä.
 • Kastelu
  Korianteri pitää kosteasta, mutta ei märästä maaperästä. Suomen sateinen kesä voi joskus johtaa liialliseen kasteluun, joten varmista, että kasvualusta on hyvin valutettu. Tarvittaessa lisää hiekkaa tai perliittiä parantamaan maaperän vedenpoistokykyä.

  Suomalainen maaperä voi myös olla happamampaa kuin mitä korianteri yleensä suosii. Tarkista maaperän pH ja lisää kalkkia tarvittaessa neutralisoimaan maaperää.
 • Tuholaiset ja taudit
  Korianteri voi houkutella erilaisia tuholaisia, kuten lehtikirvoja ja jauhiaisia. Tarkista kasvit säännöllisesti ja toimi nopeasti, jos huomaat tuholaisten merkkejä. Luonnonmukaisia tuholaistorjuntakeinoja, kuten hyönteismyrkkyjä tai hyödyllisiä hyönteisiä (kuten leppäkerttuja), voidaan käyttää tuholaisten hallintaan.
Korianteria voidaan kasvattaa Suomessa myös ulkona.

Lisäksi varmista, että kasvit ovat riittävän etäällä toisistaan, jotta ilman kierto on hyvä ja kasvien lehdet kuivuvat nopeasti kastelun jälkeen. Tämä auttaa estämään sieni-infektioiden, kuten lehtilaikun, kehittymistä.

Korianterin kasvatus sisällä

Korianterin kasvattaminen sisätiloissa voi olla hyvä vaihtoehto, jos ulkotiloja ei ole saatavilla tai jos haluat kasvattaa yrttejä ympäri vuoden. Seuraavassa on joitakin ohjeita korianterin onnistuneeseen sisäkasvatukseen.

 • Valon tarve
  Kuten aiemmin mainittiin, korianteri tarvitsee paljon valoa kasvaakseen kunnolla. Jos sinulla on ikkuna, joka saa vähintään 6-8 tuntia auringonvaloa päivässä, se on ihanteellinen paikka korianterille. Jos ei, voit hankkia kasvilampun ja asettaa sen siten, että se valaisee korianteria noin 14 tuntia päivässä.
 • Kastelu
  Sisätiloissa maaperä voi kuivua nopeammin, koska kotien lämmitysjärjestelmät voivat tehdä ilmasta kuivaa. Kastelu tulee tehdä tasaisesti, jotta maaperä pysyy kosteana mutta ei liian märkänä. Anna maan kuivua hieman kastelukertojen välillä, koska liiallinen kosteus voi johtaa juurien mätänemiseen.
 • Ilmanvaihto
  Hyvä ilmankierto on tärkeää korianterin terveydelle, sillä se estää sieni-infektioiden kehittymistä. Varmista, että huoneessa, jossa kasvatat korianteria, on hyvä ilmankierto. Voit myös pitää kasvin lähellä tuuletinta parantaaksesi ilmankiertoa, mutta vältä suoraa ilmavirtaa kasviin, joka voi kuivata sen liikaa.
 • Maaperä ja ruukku
  Käytä hyvänlaatuista, hyvin valutettua kasvualustaa, joka pitää kosteuden mutta ei kastele kasvin juuria. Suuren ruukun käyttäminen voi auttaa estämään maaperän liiallisen kuivumisen ja antaa juurille enemmän tilaa kasvaa. Ruukussa tulisi olla myös reikiä pohjassa liiallisen veden valumiseen.
 • Lannoitus
  Sisäkasveille annettava ravinnemäärä on yleensä pienempi kuin ulkokasveille. Käytä mietoa, yleiskäyttöistä lannoitetta ja noudata lannoitteen ohjeita välttääksesi kasvin ylilannoittamista.
Korianteri sopii hyvin sisällä kasvatettavaksi.

Kaiken kaikkiaan korianterin sisäkasvatus vaatii hieman enemmän huolellisuutta kuin ulkokasvatus, mutta se voi olla hyvin palkitsevaa. Se tarjoaa tuoreita yrttejä keittiöön ympäri vuoden, ja se voi olla myös miellyttävä ja rentouttava harrastus.

Korianterin Sadonkorjuu ja Säilytys

Korianteri on ainutlaatuinen yrtti siinä mielessä, että sekä sen lehtiä että siemeniä voidaan käyttää ruoanlaitossa. Tämä tarkoittaa, että sinulla on kaksi erilaista sadonkorjuuaikaa: lehtien korjuuaika kasvukauden aikana ja siementen korjuuaika kasvukauden lopussa.

Lehtien Sadonkorjuu

Korianterin lehdet voidaan korjata, kun kasvi on saavuttanut noin 15 cm:n korkeuden. Leikkaa lehdet saksilla kasvin alaosasta, välttäen kasvin keskustaa. Tämä rohkaisee uutta kasvua ja mahdollistaa useiden satojen korjaamisen yhden kasvukauden aikana.

On tärkeää muistaa, että korianteri ei siedä korkeita lämpötiloja hyvin ja se siirtyy helposti kukinnan vaiheeseen (tätä kutsutaan "boltingiksi") kuumassa säässä. Kun kasvi alkaa kukkia, lehtien maku muuttuu ja niistä tulee karkeita, joten on parasta korjata lehtiä ennen kukinnan alkamista.

Siementen Sadonkorjuu

Kun korianterin kukat alkavat kuivua ja muuttua ruskeiksi, on aika korjata siemenet. Leikkaa koko varsi ja ripusta se ylösalaisin kuivaan, ilmastoituun paikkaan. Kun siemenet ovat täysin kuivuneet, voit ravistaa ne irti varsista. Kuivat siemenet säilyvät useita vuosia, jos ne säilytetään ilmatiiviissä astioissa viileässä, pimeässä paikassa.

Säilytys

Tuore korianteri säilyy jääkaapissa noin viikon, kun se kääritään kosteaan paperipyyhkeeseen ja laitetaan muovipussiin. Voit myös laittaa korianterin varret vesilasiin, peittää lehdet muovipussilla ja säilyttää jääkaapissa.

Pitkäaikaista säilytystä varten korianterin lehdet voidaan kuivata tai pakastaa. Kuivaukseen lehdet voidaan ripustaa nipuissa ylösalaisin kuivaan, ilmastoitavaan tilaan. Kun ne ovat täysin kuivuneet, ne voidaan murskata ja säilyttää ilmatiiviissä astioissa. Pakastamiseen lehdet voidaan hienontaa ja sekoittaa hieman veteen, minkä jälkeen ne pakastetaan jääpalamuotissa. Jääpaloja voidaan käyttää yksitellen tarvittaessa.

Muista, että korianterin maku on parhaimmillaan tuoreena, joten käytä sitä mahdollisimman pian sadonkorjuun jälkeen nauttiaksesi sen täydellisestä aromista.

Millaista lannoitetta korianterille tulisi käyttää

Korianteri, kuten useimmat yrtit, ei ole erityisen raskas lannoitteen käyttäjä, mutta sen kasvua voidaan auttaa säännöllisellä ja tasapainoisella lannoituksella.

Käytä lannoitetta, joka sisältää tasapainoisen suhteen typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K). Näitä kolmea ravintoainetta kutsutaan yleisesti NPK-lannoitteiksi. Typpi edistää lehtien kasvua, fosfori auttaa juurten kehittymistä ja siementuotantoa, ja kalium vahvistaa yleistä kasvin terveyttä.

Luonnonmukaiset lannoitteet, kuten merileväuute tai kompostitee, voivat olla hyviä vaihtoehtoja, koska ne tarjoavat hitaasti vapautuvia ravinteita ja parantavat maaperän rakennetta. Myös liuotettavat mineraalilannoitteet voivat olla tehokkaita, varsinkin jos tarvitset nopeaa kasvua.

On tärkeää, että et ylilannoita korianteria, koska se voi johtaa liialliseen lehtien kasvuun ja heikentää maun laatua. Lisäksi ylilannoitus voi johtaa kasvin nopeampaan kukintaan, mikä tarkoittaa lyhyempää lehtituotantoa.

Lannoitusaikataulu riippuu kasvualustan laadusta ja kasvin yleisestä terveydestä. Jos käytät rikasta, hyvin muokattua maaperää tai kompostia, saatat tarvita vain yhden tai kaksi lannoituskertaa kasvukauden aikana. Jos käytät vähäravinteista kasvualustaa, saatat joutua lannoittamaan useammin. On hyvä aloittaa lannoitus noin 2-4 viikkoa istutuksen jälkeen ja jatkaa sitten tarpeen mukaan kasvukauden aikana.

Muista aina seurata lannoitevalmistajan ohjeita annostelun suhteen, koska liiallinen lannoitus voi olla haitallista kasville.

Yhteenveto

Korianteri on erittäin suosittu yrtti, jota käytetään monenlaisissa ruoissa ympäri maailmaa. Sen ainutlaatuisen maun ja aromin lisäksi, korianterin kasvattaminen on helppoa ja palkitsevaa, olipa kasvatuspaikka sisätiloissa tai ulkona. Hyvin valittu siemen, asianmukainen maaperä ja lannoitus, sopiva kastelu ja valaistus ovat kaikki avaintekijöitä onnistuneeseen korianterin kasvatukseen.

Korianteria voidaan kasvattaa sekä ulkona että sisätiloissa. Ulkokasvatukseen valitse aurinkoinen paikka, jossa on hyvin kuivattu maaperä. Kylmämmillä alueilla, kuten Suomessa, on tärkeää ottaa huomioon korianterin suhteellisen lyhyt kasvukausi ja istuttaa se suojaisaan paikkaan, jossa se on suojassa kylmältä tuulelta ja hallalta. Sisäkasvatuksessa korianteri tarvitsee runsaasti valoa, joten etelään päin oleva ikkuna on ihanteellinen.

Korianterin kasvattaminen on hauska ja palkitseva harrastus, joka voi tuoda tuoreita yrttejä keittiöösi ympäri vuoden. Seuraamalla näitä ohjeita voit nauttia oman puutarhasi tuottamasta korianterista.